Wed. Oct 20, 2021
ћирилица /латиница

ОЦ Јахорина да снизи цијене за становнике Источног Сарајева

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

На наше захтјеве да се грађанима Источног Сарајева снизе цијене услуга, из Олимпијског центра Јахорина нема одговора, тврде начелник Источног Новог Сарајева и градоначелник Источног Сарајева. Поручују да цијене сваке године расту и да све мање грађана може приуштити одлазак на скијање на планину која је у њиховом граду.

Катић и Ћосић су на конференцији за медије, којој је присуствовао и предсједник СО Источно Ново Сарајево Ведран Јованчић, најавили да ће општине и Град заштити интерес својих становника.

Јован Катић, начелник општине Источно Ново Сарајево поручује да ски катре и паркинг требају бити јефтиније за грађане Источног Сарајева. Он подсјећа да је у фебруару ове године дошло до, како наводи, неспоразума између Олимпијског центра и општина у саставу Града Источно Сарајево, када је ОЦ Јахорина без разлога и образложења прекинуо програм бесплатног скијања за дјецу из Источног Новог Сарајева и Пала.

“Већ тада смо им упутили допис да, уз превазилажење ових проблема, нађемо модел да се већ од ове сезоне направе погодности за све грађане Источног Сарајева. Предложили смо да цијене дневних ски пасова и паркинга буду умањене за 50 %”, појашњава Катић.

Одговора није било. Умјесто тога у ОЦ Јахорина објавили су нови цјеновник за зимску 2021/22 сезону. Цијене још веће, што је тренд који траје од 2018., каже Катић.

И након тога, из Источног Новог Сарајева шаљу нови захтјев Олимпијском центру. Као ни на претходни, одговора нема.

“Сматрам да је овим повећањем цијена Јахорина постала недоступна за грађане Источног Сарајева. Морамо заједно пронаћи рјешење да бисмо смањили цијене и да би наши суграђани чешће посјећивали олимпијску планину.”

Катић посебно стиче да се овим обраћањем ни на који начин не желе умањити све позитивне активности које има Олимпијски центар. Посебно истиче инвестиције које се раде у сарадњи са Владом РС која је дала велику подршку инфраструктурном развоју Јахорине.

“Инсистираћемо на томе да ОЦ не смије да се оглуши на ове наше позиве, морају наћи начин како да коригују ове цијене”, рекао је Катић.

Руководство ОЦ Јахорина позвао је да сједну за исти сто са начелницима и градоначелником, те да договоре најбољи начин на који ће грађанима Источног Сарајева омогућити погодности.

“Прије неколико дана смо потписали споразум са НП Сутјеска и захваљујући томе наши грађани имају 30 % попуста на све њихове услуге. Ако то можемо добити за мјесто које је од нас удаљено 100 км, сматрамо да се ОЦ мора одазвати и дати погодности веће од 30 %”, поручује Катић.

Катић је изразио увјерење да ће заједничким напорима бити пронађен начин за корекцију цијена.

“Ако не, онда ћемо покушати да издвојимо одређена финанијска средства и помогнемо одлазак на Јахорину рањивих категорија становништва”, рекао је Катић.

Ћосић: Нема конфликта, само тражимо оно што наши становници заслужују

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, подсјећа да је Град још 12. априла Олимпијском центру упутио захтјев за састанак на коме би се разговарало о погодностима за становнике Источног Сарајева.

“Хтјели смо и да се унаприједи програм бесплатног скијања за дјецу. Град већ финансира превоз а намјера нам је била и да платимо штампање појединачних карата са сликом за дјецу, како би се избјегле неке раније грешке. Такође, приједлог је био и да се распише јавни позив за јефтиније паркинг карте за наше становнике, као и смањење цијене за такси превознике – да ОЦ умјесто 250 КМ мјесечно плаћају 150 КМ. Све то смо и предложили Олимпијском центру али званично се ништа није десило”, каже Ћосић.

Признаје да се састао са директором ОЦ Јахорина Дејаном Љевнаићем и да је тада добио обећање да ће се разговарати о томе.

“Након тога добили смо јавни позив за бесплатно скијање дјеци која ураде најбоље литерарне радове. То није довољно”, поручује Ћосић.

Подсјећања ради, дјеца Источног Сарајева већ три године имају програм бесплатног скијања на Јахорини.

Ћосић каже да је Влада РС највише новца инвестирала, када је ријеч о појединачним дестинацијама у туризму, управо на Јахорину. Ријеч је о износу већем од 200 милиона КМ у посљедњих 12-13 година. Влада, каже Ћосић, безусловно даје гаранције за све пројекте Олимпијског центра а владин новац је и новац грађана Источног Сарајева.

“Не добијамо довољну корист од предузећа које би једним дијелим требало бити и друштвено одговорно предузеће. Јасно нам је да је ОЦ акционарско друштво у већинском власништву ИРБ-а, односно Владе РС и да као а.д. функционише на профитној основи. Али, Јахорина је нешто што карактерише Источно Сарајево и становници, посебно дјеца, би требали имати одређену врсту користи и повољности”, поручује Ћосић.

Сматра да није ријеч о конфликту између општина и Града с једне и ОЦ с друге стране, него искључиво о борби за интерес грађана Источног Сарајева на основу издвојеног новца.

“Можда је тих 200 милиона КМ могло бити уложено у неке друге пројекте у Источном Сарајеву. Дошли су на Јахорину, сви имамо користи од тога, али можда је могло бити изграђено нешто друго. Ако је већ урађено нешто чиме управља ОЦ заслужујемо да имамо погодност и то се може направити”, јасан је Ћосић.

Повећање цијена без икаквих консултација са локалним заједницама Ћосић сматра “непопуларним и потезом који није добар”.

“Ствара се лоша слика у јавности. Направите анкету, питајте грађане шта кажу о оваквој цјеновној политици.”

Ћосић је додао да то што су на конференцији присутни само градоначелник и један начелник не значи да иницијатива нема подршку осталих начелника.

“Разговарали смо и са њима и апсолутно су сви сигурно окренути у правцу побољшања услова за становнике Источног Сарајева.”

Јованчић: Ова тема и на сједницама скупштина

Ведран Јованчић, предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево и потпредсједник Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Источно Сарајево најављује да ће се иницијативе о погодностима за грађане наћи и на сједницама.

“Ја ћу искористити могућност на да сљедећој редовној сједници СО Источно Ново Сарајево упознам све одборнике са овом иницијативом. На сједници Скупштине града предложићемо је и као тачку невног реда како би се одборници упознали о намјерама да се обезбиједе погодности за грађане Источног Сарајева”, рекао је Јованчић.

Друштвена одговорност?

Како из Олимпијског центра Јахорина чесо истичу, ријеч је о друштвено одговорном предузећу. Питали смо начелника општине Источно Ново Сарајево да ли је ова локална заједница у текућој години осјетила ту друштвену одговорност коју руководство ОЦ истиче.

“Ми из ОЦ нисмо добили одговор на дописе које смо им послали, а не нешто више. Ми нисмо видјели те бенефите друштвено одговорне компаније или предузећа”, рекао је Катић.

Похвалио је програм бесплатног скијања за дјецу који је договорен прије неколико година, али сматра да сви грађани морају имати погодности.

Билоборди захвалности

Катић и Ћосић су коментарисали и билборде које је Олимпијски центар Јахорина поставио у Источном Сарајеву.

Катић је навео да “билборд захвалница није довољан бенефит за грађане Источног Сарајева.”

“За најбољу сезону икада, грађанима нашег града захвалница је подизање цијена, којим ће им трајно онемогућити приступ планини, која је наш понос много дуже него што траје нечије газдовање… И покоји билборд у виду изругивања свима онима, који сада Јахорину могу гледати баш тако – само на слици”, каже Катић

Ћосић је критиковао елементарно непознавање територијалне организације Источног Сарајева које је видљиво по томе што је на билбордима у општинама Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево написано “Хвала Источно Сарајево” а у Палама “Хвала Пале”.

“Испада да Пале нису у саставу града Источно Сарајево. Могли су се захвалити општинама или на територији цијелог града, невезано која је општина у питању, ставити “Хвала Источно Сарајево”. Морају мало да размисле и о томе ти који креирају такве маркетинг приче. А билборд је овдје трошак. Знамо ми врло добро гдје је Јахорина, боље него неки из ОЦ. захвалност треба бити манифестована на другаћији начин”, рекао је Ћосић.

Filter 2019