Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /latinica

Otkriven spomen-kip Spomenku Gostiću

Izvor: Srna

Spomen-kip Spomenka Gostića, najmlađeg borca Vojske Republike Srpske koji je sa 14 godina poginuo u Jovićima kod Maglaja, danas je svečano otkriven i osveštan u porti Manastira Svetog Nikole u Petrovu.

Spomenik je danas, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je poručio da je Gostić mučenik našeg vremena, zajedno sa još 30.000 Srba koji su postradali za Republiku Srpsku.

“Spomenko je bio među najmlađima. Primjer čestitog mladića koji voli svoju zemlju i koji je stradao za nju i njene ideale”, istakao je vladika Fotije.

Vladika je ukazao na potrebu sabornosti i jedinstvo Srba, pogotovo političkih lidera, kako bi išli putem mudrosti, na šta opominju kosti i žrtve stradalih za slobodu.

Episkop Fotije istakao je da postoji inicijativa da svi novopostradali sa prostora Eparhije zvorničko-tuzlanske, od balkanskih ratova do posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog, budu kanonizovani kao novomučenici.

“Narod koji živi u istini, a mi duboko verujemo da srpski narod preko svete pravoslavne vjere živi u istini, jer je pravoslavlje istina, oni stradaju”, rekao je vladika Fotije i poručio da su srpska mjesta prepuna krstova i spomenika stradanja.

Filter 2019