Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /латиница

Откривен спомен-кип Споменку Гостићу

Извор: Срна

Спомен-кип Споменка Гостића, најмлађег борца Војске Републике Српске који је са 14 година погинуо у Јовићима код Маглаја, данас је свечано откривен и освештан у порти Манастира Светог Николе у Петрову.

Споменик је данас, на празник Успења Пресвете Богородице, освештао Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, који је поручио да је Гостић мученик нашег времена, заједно са још 30.000 Срба који су пострадали за Републику Српску.

“Споменко је био међу најмлађима. Примјер честитог младића који воли своју земљу и који је страдао за њу и њене идеале”, истакао је владика Фотије.

Владика је указао на потребу саборности и јединство Срба, поготово политичких лидера, како би ишли путем мудрости, на шта опомињу кости и жртве страдалих за слободу.

Епископ Фотије истакао је да постоји иницијатива да сви новопострадали са простора Епархије зворничко-тузланске, од балканских ратова до посљедњег одбрамбено-отаџбинског, буду канонизовани као новомученици.

“Народ који живи у истини, а ми дубоко верујемо да српски народ преко свете православне вјере живи у истини, јер је православље истина, они страдају”, рекао је владика Фотије и поручио да су српска мјеста препуна крстова и споменика страдања.

Filter 2019