Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /latinica

Otvoren prvi sajam knjiga u Istočnom Sarajevu

Izvor: Srna

U Istočnom Novom Sarajevu večeras je otvoren sajam knjige na Trgu Republike Srbije, organizovan u okviru kulturno-zabavne manifestacije “Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu, na kojem će biti predstavljeno sedam izdavačkih kuća iz Republike Srpske.

Nakon otvaranja sajma, upriličena je promocija izdavačke djelatnosti Matične biblioteke Istočno Sarajevo, koja je i organizator ovog sajma.

Branislava Milošević iz Matične biblioteke rekla je da je ova ustanova za 25 godina postojanja objavila 183 publikacije, od toga 117 monografskih i 66 audio-knjiga.

“Prve naslove objavila je u saradnji sa Jugoslovenskom galerijom umetničkih dela iz Beograda 1997. godine i Udruženjem književnika Srbije 1999. godine. Uspješna saradnja ostvarena je i sa beogradskom izdavačkom kućom Svet knjige i Gradskom bibliotekom Pančevo. Samostalnu izdavačku djelatnost Matična biblioteka započela je objavljivanjem kataloga povodom 10 godina postojanja”, istakla je Miloševićeva.

Ona je navela da među objavljenim publikacijama preovladava lijepa književnost – romani, pripovjetke i poezija, ali da je zastupljena i književna kritika, putopisi, memoari, aforizmi, stvaralaštva za djecu, pedagogija, psihologija, sport, katalozi i knjige iz oblasti bibliotekarstva.

Prema njenim riječima, objavljene publikacije su uglavnom djela zavičajnih autora, kao što su Marijana Petronić, Goran Vračar, Vladimir Nastić, Neđo Šipovac i brojni drugi.

“Prva audio-knjiga snimljena je 2012. godine za potrebe Odjeljenja za slijepa i slabovida lica. Od 2016. godine audio-knjige snimamo u tonskom studiju Matične biblioteke u digitalnoj tehnici na ce-de u em-pe tri formatu”, istakla je Miloševićeva.

Moderator sajma Snježana Galinac Đoković rekla uoči otvaranja sajma da će večeras građanima biti predstavljeni “biseri” bogate izdavačke djelatnosti Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

“Govorićemo o zavičajnim piscima, malo ćemo recitovati i čitati odlomke iz nekih djela, a malo ćemo i da sviramo. Ova manifestacija je značajna kako bi građani bili upoznati o radu ove veoma važne kulturne ustanove”, naglasila je Đokovićeva.

Bibliotekar Slađana Bratić rekla je da je ovo dobar način da se promoviše domaća izdavačka djelatnost, što je veoma bitno za Matičnu biblioteku, grad Istočno Sarajevo, ali i cijelu Republiku Srpsku.

“Izdavačka produkcija kod nas je skromna, ali to ne znači da ne postoji, tako da smo dali šansu da se predstave svi izdavači koji rade u Republici Srpskoj”, navela je Bratićeva.

Govoreći o broju članova Matične biblioteke, Bratićeva ukazuje da se bez obzira na pandemiju virusa korona taj broj konstantno povećava.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović rekao je da je sajam knjiga dobar pokazatelj da je manifestacija “Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu” pristupačna za sve građane bez obzira na godine, jer je pisana riječ ta koja spaja sve generacije.

“Ovo je prvi sajam u našoj opštini, a mi ćemo uraditi sve da postane tradicionalan”, naglasio je Kostović.

Sutra, drugog dana sajma u 18.00 časova Književni fond “Sveti Sava” promovisaće knjige Save Živkovića “Novi svjetski poredak uništava planetu” i “Pred našim očima”, te knjigu Radoslava Samardžije “Govorim srpski”.

Iste večeri u 19.00 časova Narodna biblioteka Pale promovisaće monografiju “Rođeni vječno da žive” autora Milanka Čobovića.

U srijedu, 18. avgusta, u 17.30 časova u organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo planirano je predstavljanje knjige Miloša Kovačevića “Srbistički ogledi”, o kojoj bi, osim autora, govorila Milanka Babić, a sa ovim profesorima u okviru svojevrsne javne tribine biće riječi i o položaju srpskog jezika danas.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva pripremio je i popuste do 70 odsto na njihova izdanja beletristke, stručne knjige i izdanja za djecu.

Sajam knjiga, koji se održava pod pokroviteljstvom opštine Istočno Novo Sarajevo imaće mnoštvo kulturno-zabavnog sadržaja za građane.

Filter 2019