Wed. Oct 20, 2021
ћирилица /латиница

Оснивање хора „Кир Стефан Србин“

Извор: hhsis.org

Благословом његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског Господина Хризостома, почињу припреме за оснивање хора ”Кир Стефан Србин” при парохији лукавичкој и будућем храму Христа Спаситеља у Источном Новом Сарајеву. Планирано је оснивање мјешовитог хора. Управа парохије ће објавити датум и термин одржавања аудиције за све заинтересоване кандидате.

Хором ће руководити парох други лукавички јереј Видак Вујадиновић, мастер црквене музике. Јереј Видак Вујадиновић, дипломирао је 2007. године на Одсјеку за црквену музику и појање Музичке академије универзитета у Источном Сарајеву. На истој образовној установи упусује други циклус Музичко педагошко теоријски и исти завршава стекавши звање мастер црквене музике. Од 2008. до 2021. године обављао је дужност предавача црквеног појања у Богосливији Светог Петра дабробосанског у Фочи, гдје одлуком наставничког савјета руководи хором богословије. Године 2018. Скупштина општине Фоча додјељује му захвалницу за допринос у организовању бројних манифестација, као и развоју и унапређењу културе и музичког стваралаштва на подручју поменуте општине. У Источном Сарајеву оснива музички састав Катера.

На претходним сједницама управе Града Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево, договорена је свесрдна подршка оснивању поменутог хора.

Кир Стефан Србин

Био је славни српски монах, хоровођа и музиколог. Живио је у  XV вијеку. Дио живота проводи на двору деспота  Ђурађа Бранковића у Смедереву, у својству доместика – хоровође и дијака – писара.

Сачувано је више оригиналних Стефанових текстова и преписа, који се и данас налазе у библиотекама у иностранству. Најпознатије његово дјело је зборник црквених пјесама под називом Псалтикија. Оригинални рукопис чуван је у Народној библиотеци у Београду, гдје је, заједно са осталом грађом, изгорио у бомбардовању Народне библиотеке 06. априла 1941. године. Од цијеле грађе, сачувано је свега дванаест фотокопираних листова, на којима поред грчких налазимо и девет српских пјесама, од којих су највеће драгоцјености „Ниња сили “ и „Вкусите и видите“. На обије пјесме потписан је аутор „Твореније доместика кир Стефана Србина“.

Музиколог и појац Димитрије Стефановић поменута дјела превео је у савремену нотацију.

Хор Српске православне епархије канадске у Торонту носи име Кир Стефан Србин.

Filter 2019