Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /латиница

Осмица стално под истрагом, ОБА и даље изнад Устава

Извор: Глас Српске

Почетком овог мјесеца навршиле су се пуне двије године откако је Просвјетна инспекција Републике Српске поништила диплому директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Османа Мехмедагића Осмице, а он и даље несметано руководи “тајном полицијом БиХ” и уз то још по закону који је прије више од четири године проглашен неуставним.

Упркос томе што је Окружни суд у Бањалуци у међувремену поништио рјешење Просвјетне инспекције РС, Мехмедагићеве факултетске дипломе и даље су на мети тужилаца. Осмица је почетком јула прошле године надлежној Комисији Парламента БиХ за надзор над радом ОБА доставио диплому Америчког универзитета у БиХ, али недавно се и због тога нашао под истрагом заједно са оснивачем и власником те високошколске установе Денисом Прцићем који је једно вријеме провео у притвору због оптужби за незаконит рад и издавање сумњивих диплома.

Поред тога што је први човјек ОБА стално под истрагом због сумњивих диплома, посебан проблем представља чињеница да ОБА више од четири године ради по неуставном закону. Уставни суд БиХ 1. јуна 2017. године прогласио је неважећим поједине одредбе Закона о ОБА, а крајем маја 2019. године обавијестио је тужилаштво да није спроведена његова одлука и да неуставни закон није промијењен, али нико у БиХ не показује претјерану бригу због тога.

Декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука Слободан Жупљанин каже да чињеница да ОБА ради по неуставном закону није вијест у земљи у којој се по порталима пуштају снимци прислушкиваних разговора и то углавном функционера и званичника из Републике Српске.

– Посебно је интересантно да нико од међународних душебрижника, рачунајући и посљедњег високог представника Валентина Инцка, никада није оцијенио као спорно то што обавјештајна служба ради по неуставном закону или то што је диплома њеног првог човјека стално на мети тужилаца. Истовремено су, не тражећи за то никаквог основа, ударали на Републику Српску и њене надлежности – каже Жупљанин.

Он понавља да у БиХ годинама дјелује параобавјештајна служба која уноси несигурност у безбједносни сектор.

– Прислушкивање је нелегално, јер се лица која су била под мјерама тајног праћења и снимања о томе не обавјештавају у складу са законом. Још горе од тога је што се незаконити снимци користе за уцјене и дискредитовање, при чему је посебно интересантно да ниједна од афера са незаконитим прислушкивањем није добила епилог – каже Жупљанин за “Глас Српске”.

И шеф српских делегата у Дому народа БиХ и члан парламентарне Комисије за надзор над радом ОБА Средоје Новић подсјећа да су се предложене измјене Закона о ОБА годинама ваљале по парламентарним ходницима и службама, али да никада нису усвојене.

– Посљедњи снимак прислушкиваног разговора који се појавио у јавности показује да се највећи број људи на одређеним позицијама у РС налази под третманом ОБА. При томе су многи заборавили да су укинуте поједине одредбе постојећег Закона о ОБА, а предложене измјене још нису прихваћене, што практично значи да ОБА ради изван закона и мимо Устава – каже Новић који је цијели радни вијек провео на високим функцијама у сектору безбједности.

Он је оцијенио да има сазнања да је и он сам као један од званичника Српске у заједничким институцијама једно вријеме био праћен.

“Заслуге”

Делегат СНСД-а у Дому народа БиХ Душанка Мајкић раније је рекла за наш лист да је срамота што директор ОБА руководи “службом” без валидне дипломе, али је додала да то у овој држави очигледно није битно.

– Његов шеф и лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је да Османагић има посебне заслуге у рату и да је то вредније од онога што он нема, што само по себи више него довољно говори – рекла је Мајкићева.

Filter 2019