Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /латиница

Организована изложба макета војних возила, авиона, тенкова

Извор: Срна

У оквиру манифестације “Љето у Источном Новом Сарајеву”, вечерас је у холу Kултурног центра уприличена изложба макета, на којој су радове представили чланови Макетарског клуба “Kастел” из Бањалуке, те појединци из Источног Сарајева и Сарајева.

Слободан Лајић из Макетарског клуба “Kастел” из Бањалуке истакао је да се макетарством бави скоро 40 година, а прво је почео да прави авионе, затим војна возила, топове, тенкове и сада га то више интересује.

“Kада дођете до тога, то је неки врх у макетарству, имамо доста техника из сликарства које користимо и то буде круна свега. Израда макете зависи од њене величине, броја дијелова, а рецимо више времена је потребно за тенк, него авион. Мени је потребно око 150 часова за једну макету, а то су макете од неких 400 до 500 дијелова”, изјавио је Лајић.

Он је додао да су дијелови за макете пластични, користе се уљане и акрилне боје како је не би оштетили приликом бојења.

“Такође, користимо и доста ствари из куће, различиту пластику како бисмо што више оплеменили и вјеродостојније приказали и употпунили макету”, навео је Лајић.

Он је напоменуо да Макетарски клуб “Kастел” постоји од 2013. године и до сада су имали седам изложби које су било изузетно запажене и добро посјећене.

На овој изложби су се представили са 35 до 40 макета.

Ненад Момић из Макетарског клуба “Kастел” истиче да је заљубљеник у авионе, тако да углавном израђује макете из домена авијације.

“Људи се углавном воде тиме да је за израду макете потребно стрпљење, а управо је супротно, јер се из тога извлачи позитивна енергија и смиреност“, истиче Момић.

Младен Јањић из Источног Сарајева, који се макетарством бави 11 година, истиче да је овај хоби јако занимљив, захтијева много рада и времена, да се истовремено много истражује и учи.

Према његовим ријечима, могуће је направити шта год да се пожели.

“Позивам људе да се више друже са својом дјецом кроз овај хоби, уколико могу. Волим да радим авионе, а најдражи ми је период Другог свјетског рата и за један авион ми је потребно отприлике 50 до 60 часова активног рада“, навео је Јањић.

Шеф Kабинета начелника општине Источно Ново Сарајево Дејан Ромић изразио је задовољство што су у оквиру манифестације “Љето у Источном Новом Сарајеву” успјели да организују ову помало необичну изложбу.

Он је додао да су изложбу организовали заједно са удружењем из Бањалуке.

“Ово је прва изложба овог типа у Источном Новом Сарајеву и надамо се да ћемо на овај начин мало подстаћи и млађе суграђане да дођу и виде макете, да се упознају са њиховом израдом и можда за неколико година будемо у прилици да погледамо њихову изложбу”, рекао је Ромић.

Он је напоменуо да је програм манифестације “Љето у Источном Новом Сарајеву” расноврстан, са много садржаја за дјецу, а биће организовано и Европско првенство у боксу за школарце. Источно Ново Сарајево биће и један од домаћина Свјетског првенства у бициклизму.

Filter 2019