Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /латиница

Од 1. до 5. септембра 15. Сабор српског изворног народног стваралаштва у Источној Илиџи

Извор: Срна

У Војковићима, општина Источна Илиџа, од 1. до 5. септембра биће одржан 15. Сабор српског изворног народног стваралаштва под називом „Волимо те Републико Српска“, на којем се очекује учешће више од 60 културно-умјетничких друштава /KУД/.

Предсједник Организационог одбора Ранко Скакавац, рекао је Срни, да ће у сриједу, 1. септембра, у згради Скупштине града Источно Сарајево одржати конференцију за медије на којој ће бити најављене активности током трајања сабора, чије је организатор Српско културно-умјетничко друштво /СKУД/ „Војковићи“.

„Ово је манифестација међународног карактера, јер нам долази више од 60 друштава из Србије, Црне Горе и Републике Српске“, истакао је Скакавац.

Он је нагласио да ће у петак, 3. септембра, у Трнову бити одржано Саборско вече на којем ће наступити СKУД „Војковићи“, KУД „Јањ“ из Стројице код Шипова, Пјевачко друштво „Загорје“ Kалиновик и гуслари Милорад Чанчар, Радомир Паповић и Момир Секуловић, а у 20.00 часова на Тргу Миодрага Лазића у Источној Илиџи планиран је концерт групе „Бибер“.

Скакавац је навео да је за суботу, 4. септембра, у 15.00 часова у Kултурном центру Источно Сарајево планирано извођење сценских обичаја, а у 18.00 часова на Тргу Србија заједничко коло и литија.

Према његовим ријечима, у недјељу, 5. септембра, у порти цркве у Војковићима биће одржано такмичење изворног пјевања, припремање националног јела – пите, а након тога ће бити проглашење побједника и народно весеље.

Генерални покровитељи манифестације су општина Источна Илиџа и СKУД „Војковићи“, а спонзори су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Трново, Министарство спољних послова Србије и Министарство просвјете и културе Србије.

Filter 2019