Wed. Oct 20, 2021
ћирилица /латиница

Обиљежене 23 године од убиства Срђана Кнежевића

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Полагањем вијенаца на спомен обиљежје у Палама данас су обиљежене 23 године од убиства Срђана Кнежевића, легендарног команданта елитне јединице Војске Републике Српске „Бели вукови”.

Коста Кнежевић, син Срђана Кнежевића, изразио је незадовољство дјеловањем правосудног система БиХ јер је убиство његовог оца, и након 23 године, нерасвијетљено.

„Већ 23 године постављамо исто питање на које немамо одговор ни од једне институције унутар Босне и Херцеговине. Нажалост, предмет је пребачен на Тужилаштво БиХ и ми не знамо шта се дешава с тим предметом, тако да, вјероватно се не зна ни ко је поступајући тужилац по том предмету. Не очекујемо да ће Тужилаштво нешто урадити. Можда када би се предмет вратио на ниво Републике Српске, можда би се нешто урадило, јер вјерујем да би институције Републике Српске имале вољу и жељу да расвијетле убиство нашег оца“, истакао је Коста.

„Бели вукови су били једна елитна јединца која је дјеловала у саставу Сарјевско-романијског корпуса, односно, била је под директном командом и извојевала је низ великих побједа. Покојни командант био је оличење једног храброг борца, а уз њега су сви борци дисали једном душом“, ријечи су предсједника удружења “Белих вукова”, Јанка Шешлије.

Он је апеловао на власт и институције да се убиство команданта „Белих вукова“ расвијетли и да се докаже ко су починиоци и налогодавци убиства, те додао да ће се значај и утицај „Белих вукова“, показати кроз историју.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, истакао је да је најмање што српски народ може да учини јесте да чува сјећање и одаје почаст припадницима јединице „Бели вукови“ али и свим борацима који су се у рату борили за одбрану и очување Републике Српске.

„Најмање што би се могло учинити у овом тренутку јесте да се открију бар налогодавци тог убиства и било би много лакше, прије свега за породицу Кнежевић, за Сарајевско-романијску регију и за све Србе који су имали један једини мотив, да одбране Републику Српску“, рекао је Југовић.

Бранко Короман, предсједник Скупштине града Источно Сарајево, рекао је да је додатна обавеза свих нас стварање праведнијег и напреднијег друштва јер су то циљеви за које су борци положили своје животе.

„Ми из институција које не учествују директно у рјешавању тог питања, имамо обавезу да истрајавамо сваке године у томе и да обиљежавамо овај дан када је командант Кнежевић убијен“, рекао је Короман.

Чланови и пријатељи породице положили су вијенце и цвијеће на гроб Срђана Кнежевића у његовом родном селу Тврдимићи.

Filter 2019