Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /latinica

Obilježavanje Dana manastira na Ravnoj Romaniji 10. i 11. avgusta

Izvor: Srna

Dan manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji biće obilježen 10. i 11. avgusta duhovnim i kulturnim sadržajima.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće Svetu arhijerejsku liturgiju 11. avgusta, kada će biti služen i pomen za postradale vojnike i vojskovođe u odbrambenim bitkama i ratovima.

Manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji osveštan je 11. avgusta 2002. godine, a na njegovim unutrašnjim zidovima upisana su imena 4.100 boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Liturgija povodom Dana osveštanja, otvaranja manastira i sjećanja na srpske borce počeće u 9.00 časova.

Nastojatelj manastira na Ravnoj Romaniji arhimandrit Andrej rekao je Srni da će obilježavanje Dana manastira na Ravnoj Romaniji početi u utorak, 10. avgusta, večernjim bogosluženjem od 18.00 časova, a potom narodnim saborovanjem i veseljem u porti hrama.

Iz sokolačke Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“ su za 11. avgust najavili manifestaciju 24. „Gospojinske večeri kulture“, sa programom „Tebi goro Romanijo“.

Vršilac dužnosti direktora ove ustanove Duška Lukić rekla je Srni da će u okviru ove manifestacije u porti manastira na Ravnoj Romaniji nastupiti veliki broj kulturno-umjetničkih društava i izvornih pjevačkih grupa, te izvođača na tradicionalnim instrumentima.

„Ove godine očekujemo pjesnike, guslare, frulaše i 12 etno-grupa, te više udruženja koja će prezentovati narodnu-kuhinju i narodne rukotvorine romanijsko-glasinačkog kraja“, navela je Lukićeva.

U porti hrama Svetog Georgija 11. avgusta biće održani i Dan meda i ljekobilja, a gosti slavlja na Romaniji biće i organizatori tradicionalne „Kupusijade“ iz Mrčajevaca.

Filter 2019