Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /латиница

На Сокоцу прикупљене 52 јединице крви

Извор: Срна

На Сокоцу су данас прикупљене 52 јединице крви у акцији поводом Међународног дана младих.

Шеф Службе трансфузије “Касиндо” при Болници “Србија” Јелена Стојановић Лукић рекла је Срни да ће прикупљене јединице крви бити кориштене за пацијенте у Болници “Србија” и да ће много значити и онима који се лијече у другим болничким установама као што је Бањалука.

– Акција ће нам много значити у овом љетном периоду, јер су резерве свих крвних група у нашој трансфузији прилично смањене, а посебно је значајно због потребе за концентратима тромбоцита, а то је компонента која се мора припремити из свјеже крви за лијечење једног нашег пацијента – навела је Лукићева и захвалила добровољним даваоцима који су се одазвали у великом броју.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић рекао је да је локална скупштина у сарадњи са Удружењем добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије организовала данашњу акцију у Парохијском дому, поводом обиљежавања Међународног дана младих.

– Великим одзивом за учешће у акцији наши млади људи су показали хуманост и спремност да помогну широј заједници – навео је Марјановић.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпава Пејић рекла је Срни да се за данашњу акцију на Сокоцу пријавило око 90 лица, међу којима је највећи број младих.

– На овај дан млади граде мир и са Сокоца иде порука да је борба за сваки живот и те како битна. Скренули су пажњу на себе и показали колико су зрели, колико размишљају о будућности – истакла је Пејићева.

Крв је данас први дао Радомир Гојковић /40/, који десети пут учествује у оваквим акцијама, од прве када је са 19 година требало помоћи тешко повријеђеном раднику на бренти.

Сокочанка Наташа Грујић /33/ други пут је дала крв и позвала младе да учине исто, а Милица Плакаловић /22/ је драгоцјену течност дала трећи пут са жељом да учествује у хуманом гесту.

Милан Јоловић /54/, који је драгоцјену течност дао 16. пут, данас је био подршка младима који су одлучили да први пут учествују у акцији.

Данашњој акцији давања крви одазвало се и неколико одборника Скупштине општине Соколац.

Међународни дан младих обиљежава се у свијету 12. августа с циљем указивања на значај улоге младих у друштву, као и на њихове потребе у заједници.

Filter 2019