Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

На Озрену обиљежавање Дана несталих и погинулих

Извор: Срна

Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату у Републици Српској биће данас обиљежен у порти Манастира Светог Николе на Озрену

Биће служен парастос погинулим и несталим, а потом је планирано полагање вијенаца и цвијећа код спомен-крста, те обраћање званичника.

Република Српска још потражује 1.652 нестала лица, од којих 1.013 цивила, 626 припадника Војске Републике Српске и 13 припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

У темеље Републике Српске живот је уградило 23.749 бораца и 6.481 цивил, а највећа страдања била су током 1992. године када је било око 13.000 српских жртава.

Од ове године Дан несталих се обиљежава 30. августа, а не 15. септембра како је било раније.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Српске Радомир Граонић изјавио је раније да је датум обиљежавања промијењен због тога што су одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова узели 15. септембар, дан када је пробијен Солунски фронт 1918. године, за Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Он је навео да је 30. август и Међународни дан несталих лица, као и датум када је 1995. године НАТО бомбардовањем српских положаја дао подршку тадашњим муслиманско-хрватским снагама да крену у општу офанзиву на Републику Српску, што је за посљедицу имало велика страдања.

– Ове године је обиљежавање на Озрену, који је један од симбола српског страдања. Током офанзиве на Озрену припадници одреда “Ел муџахедин” починили су стравичне злочине над Србима, а из шест масовних гробница ексхумирана су 352 тијела српских војника и цивила, док се за 90 још трага – рекао је Граонић.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Filter 2019