Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /латиница

На искушењу јединство српских странака: Опозиција се окупља поводом Додикове изјаве о Дејтону

Извор: Српска Инфо

Да ли ће присилни “брак” власти и опозиције у који су ушли због наметнутог “Инцковог закона” доживјети свој крај прије него је и почео, данас ће се званично знати.

Лидери опозиционих партија, СДС, ДНС и ПДП, најавили су да ће се данас окупити у Бањалуци, а незванично се сазнаје да ће једна од тема разговора бити лидер СНСД и српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, односно његове изјаве које је дао након недавног састанка у Сарајеву с турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Из опозиције тврде да ће тема разговора бити актуелна политичка ситуација у Републици Српској и Босни и Херцеговини, а лидер СДС, Мирко Шаровић, потврдио је да ће разговарати и о Додиковој изјави „да Дејтонски споразум не постоји и да је потребан нови политички договор у БиХ“. Поједини опозиционари су протеклих дана већ критиковали ову Додикову изјаву истичући да је најава “Дејтона 2” директно играње са судбином Српске.

Иако медији у Федерацији овај састанак тумаче као “пуцање српског јединства”, из опозиције понављају да они и даље остају при својим ранијим ставовима да не прихватају никаква наметнута рјешења, посебно не она која долазе од високих представника, па самим тим ни посљедњи “Инцков закон”.

Напомињу да опозиција од самог почетка упозорава да они нису у коалицији са СНСД и да и даље заступају исте ставове које су имали и раније, а да се “слога” коју су постигли односи само на “Инцков закон”.

– Никада није ни било ријечи о никаквом јединству са СНСД већ заједничким ставовима које власт и опозиција заступа по одређеним питањима. Постоје одређена питања о којима сви имамо исти став, као што је случај и са “Инцковим законом”. Дакле, ми нисмо ни били у коалицији са СНСД нити ћемо икада бити – поновила је за Српскаинфо потпредсједница ПДП, Јелена Тривић.

С друге стране савјетник српског члана Предсједништва БиХ и портпарол СНСД, Радован Kовачевић, најављени састанак лидера СДС, ДНС и ПДП, коментарише ријечима да опозиција упорно тражи “длаку у јајету” како би напала Додика.

Он каже да је опозиција извукла Додикове ријечи из контекста и око тога сада покушавају да направе “случај”.

– Говорећи о томе да не прихватамо наметнута рјешења странаца, Додик је јасно рекао да управо због бројних наметања у прошлости постојеће стање у БиХ уопште не одговара ономе на шта смо пристали у Дејтону и да у том смислу Дејтон више не постоји, као и да једино кроз дијалог конститутивних народа и ентитета можемо доћи до одрживог рјешења за БиХ – појаснио је Kовачевић за Српскаинфо.

Он истиче да је Додик усред Сарајева и пред предсједником Турске и друга два члана Предсједништва БиХ јасно, гласно и без икаквог устезања изговорио оно што већина грађана Републике Српске мисли – или ћемо дијалогом доћи до рјешења у којем ће Српска бити поштована у БиХ, или у БиХ нећемо остати.

Kовачевић додаје да је Додик милион пута до сада рекао да је минимум на који би Република Српска у тим разговорима пристала управо оно што је он назвао изворним, односно словом Дејтона, а да би, уколико не би било разумевања и уважавања ставова Српске, рјешење онда била мирна дисолуција БиХ.

Он истиче да су сви у Републици Српској то чули и разумјели, осим два или три лидера странака опозиције, па сада најављују и састанке на којима ће “они као бранити Републику Српску од Милорада Додика и од СНСД”.

Filter 2019