Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Музички састав Катера на фестивалу „Охридско сунце“

Извор: hhsis.org

Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Господина Хризостома, чланови муизичког састава Катера, који дјелују при парохији лукавичкој, под руководством јереја Видака Вујадиновића, од 16. до 19. августа 2021. године, узели су учешће у фестивалу „Охридско сунце“ у Охриду – Сјеверна Македонија. Фестивал окупља фолклорне групе и етно саставе из цијелог свијета и одржава се неколико пута у току године.

У току боравка на Охриду, чланови музичког састава Катера посјетили су велики број знамености везаних за богату духовну и свјетовну историју поменутог  града.

Први дан посјетили су манастир Светог Наума који се налази у најјужнијем дијелу македонског Охридског језера, на граници са Албанијом. У манастирској цркви налазе се мошти Светог Наума, ученика словенских просветитеља Свете браће Кирила и Методија. Свети Наум Охридски, заједно са Светим Климентом Охридским, ширио је Христову науку на просторима око Охридског језера. Манастир је основао Свети Наум око 905. године.

У повратку из манастира Светог Наума, имали су прилику да посјете Музеј на води који представља реконструкцију праисторијског насеља са сојеницама. Окружен је зидинама некадашњег римског утврђења.

Другог дана посјетили су цркву Свете Софије  која се налази у срцу старог града и изграђена је у XI вијеку. Представља један од најљепших примјера византијског сликарства-фрескописа и архитектуре.

Симбол Охрида представља свакако црква Светог Јована Богослова. Изграђена је на узвишењу изнад некадашњег рибарског села Канео у XIII вијеку. Манастир Светог Пантелејмона налази се на узвишењу одакле се пружа невјероватан поглед на Охридско језеро. Представља један од најстаријих споменика словенске културе у свијету. У непосредној близини пронађени су темељи ранохришћанске базаилке из IV вијека.

Поред поменутих вјерских и културно историјских споменика, чланови Катере обишли су Кућу породице Робев, Самуилову тврђаву као и Антички театар.

Последњег дана посјете Охриду, чланови музичког састава Катера провели су у припреми за дефиле и наступ. Традиционални дефиле прошао је стазом поред Охридског језера, идући кроз центар града до мјеста предвиђеног за одржавање наступа. Чланови музичког састава Катера, на поменутом фестивалу, публици су представили своје ауторске пјесме.

Овом приликом,  захваљујемо се  управи града Источно Сарајево на свесрдној сарадњи и помоћи како би на достаојанствен начин представиили наш Град и Републику Српску на фестивалу „Охридско сунце“ у Охриду. 

Filter 2019