Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Милановић: Нећете сломити Републику Српску, то је реалност

Извор: Агенције

Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас у Сплиту да сматра добронамјерном иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да о будућности БиХ треба да разговарају званичници Турске, Србије и Хрватске.

Међутим, додао је он, та иницијатива није реална, јер остали чланови Предсједништва БиХ не мисле исте као Додик, преносе медији.

Милановић је изјавио да Дејтонски споразум није пропао али се крши, те да он није за нови Дејтон већ придржавање оног што је “записано”.

“Ми не тражимо пуно, само оно што је записано у Дејтонском споразуму. Није реално јер ова двојица (Жељко Kомшић и Шефик Џаферовић) то не желе”, рекао је Милановић и додао да Додик више указује да садашње стање није одрживо.

Додао је да противљење Kине и Русије именовању Kристијана Шмита може “отупити” међународне напоре у БиХ.

“Постоји Дејтон и “парадејтон” који се претвара у врсту парадентозе јер није усвојен на исти начин. Давале су се велике овласти појединцима, конкретно високом представнику. То се све покушава перпетуирати, међутим ушло се у сукобе. Ја кад сам инсистирао да се у завршној изјави НАТО самита спомене Дејтонски споразум, с друге стране је била идеја да се не спомиње Дејтон, него релевантни међународни уговори, у том грму лежи зец. Kад кажете тако нешто неодређено, ту се да уклопити свашта. Ви нећете сломити Републику Српску, можемо мислити што год хоћемо, не можемо осудити цијели народ, то је реалност. Никакви релевантни међународни уговори, него Дејтон”, казао је Милановић.

Такође је рекао да је обезвријеђена особа која је требала бити Високи представник и да тренутно имамо пат позицију.

“С друге стране, ова двојица из Предсједништва говоре да је Хрватска злочиначка држава, толико година након рата. Kакав је то залог, како можеш нормално живјети с таквим људима”, рекао је Милановић.

Додик је јуче изјавио да је ситуацију у БиХ могуће ријешити кроз посредовање предсједника Турске Реџепа Таипа Ердоана, Србије Александра Вучића и Хрватске Зорана Милановића, који би могли да допринесу да се одржи дијалог.

“У ове досадашње посреднике више нема повјерења. Вјерују им Бошњаци, неким мањим дијелом Хрвати из својих неких разлога, док ми Срби уопште у то не вјерујемо. Ако је могуће да у констелацији Ердоган, Вучић, Милановић разговарамо – разговараћемо. Ако не, видјећемо”, рекао је Додик.

Filter 2019