Sat. Oct 23, 2021
ћирилица /латиница

Медији: Десет земаља спремно да повуче признање Kосова

Извор: Срна

Десет држава спремно је да повуче своје одлуке о признању Kосова, уколико Приштина крене у процес поновног признања, а ријеч је о врло чврстим гаранцијама које су ове земље дале Београду, пише Политика.

Лист наводи да се претпоставља да је ријеч о земљама из Африке и Азије, али се њихов назив не помиње, прије свега због могућег притиска којем би биле изложене од САД.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност сматра да земље које би могле да преиспитају своје раније донесене одлуке, односно да повуку признање, јесу многе државе са афричког континента, али и на Блиском истоку.

Рајић оцјењује да је Приштина радила на сопствену штету када је ријешила да отвори амбасаду у Јерусалиму, док Београд у својој дипломатској борби рачуна на Русију, али и на Kину, од које се очекује јачи ангажман и по питању Kосова и Метохије.

Он је навео да ће Приштина вјероватно почетком септембра издејствовати да буде укинут мораторијум на дипломатску активност признавања, али и повлачења признања Kосова, али то Приштини не иде у прилог, јер нема већину да уђе у неке међународне институције.

Бивши министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић каже да се Kина почела појављивати у вези са питањима које не може да ријеши Америка и која омета да се неки циљеви спроведу до краја, као што је питање Републике Српске и очувања територијалне цјеловитости Србије.

Он је оцијенио да Русија и Kина имају потребу да се зближе, јер се осјећају угрожене од САД, те подсјетио на питање Венецуеле или стављања вета на избор новог високог представника у БиХ.

Према Јовановићевим ријечима, ако би до краја године кинески предсједник Си Ђинпинг посјетио Србију то би била јасна демонстрација подршке и послало би ширу слику, на коју би Запад морао да обрати пажњу.

Бивши шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић рекао је да се прави пријатељи и савезници поштују и да у свим међународним форумима Русија и Kина настављају да пружају најснажнију могућу подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Filter 2019