Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Лукач упозорава: Сарајево и Запад затварају очи на експанзију радикалног ислама у БиХ

Извор: Срна

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да власти у Сарајеву и Запад затварају очи на експанзију радикалног ислама у БиХ.

Лукач је истакао да бошњачке власти никада нису хтјеле почети борбу против ширења вехабијског покрета и формирања параџамата на територији БиХ.

Он је рекао да су се током рата у БиХ појавили такозвани џихадисти, који су формирали своју јединицу и постали извор џихадизма и вехабизма у БиХ, те да сада на територији земље постоји много такозваних параџемата.

– Међу њима има ћелија које припадају Ал каиди, али у већој мјери ИСИС-у, јер су врбовани за рат за тзв. Исламску државу. Мање њих, према нашим информацијама, борило се у саставу формација Ал каиде у Ираку и Сирији – рекао је Лукач за руску Федералну новинску агенцију.

Он је истакао да њих нема на територији Републике Српске, гдје им се не дозвољава да се на било који начин организују и формирају своја упоришта.

– Из ових параџемата не потичу само сви терористички акти на територији БиХ, већ и многи терористички напади у Европи имају везе управо с локалним џихадистима и вехабијама из ових параџемата. Већина терористичких напада у Европи има неку врсту везе с БиХ – било да је ријеч о људима који су овдје били у контакту с локалним вехабијама или о оружју, муницији или експлозиву из БиХ. Чак и у нападу на куле близнакиње у Њујорку двоје људи који су се борили у БиХ у саставу јединице Ел муџахедин били су умијешани – рекао је Лукач.

Он је рекао да су све ове чињенице познате страним специјалним службама.

Он је подсјетио да су ти људи починили терористички напад у Зворнику, када је један полицајац погинуо и неколико је рањено, а нападач је елиминисан.

– Ми у Министарству унутрашњих послова формирали смо Одјељење за борбу против тероризма и екстремизма, које активно ради на идентификацији таквих људи, праћењу њихових контаката и кретања. Ове податке размјењујемо са сличним агенцијама, за које је важно држати те људе под контролом, јер се од њих могу очекивати нови напади – рекао је Лукач.

Лукач је истакао да су у параџаматама важан сегменат њихове активности – вјероучитељи и тзв. проповиједници, који су изузетно опасни и образовани, од којих је већина завршила универзитете у муслиманским земљама.

– Ови људи пропагирају радикални ислам и уједињују људе око себе, који додатно шире ову мрежу и регрутују младе људе који на крају постају ратници џихада. На ове људе морате обратити пажњу. На крају крајева, говоримо о људима који знају шта раде, који су развили систем за привлачење младих људи у своје редове: како их подстаћи да се окрену радикалном исламу – рекао је Лукач.

Он је навео да бошњачке власти никада нису хтјеле то у потпуности признати и коначно почети борбу против ширења вехабијског покрета и формирања параџамата на територији БиХ.

Он је рекао да је познато да се Полиција ФБиХ не појављује у овим параџаматима и да их уопште не контролише.

Лукач је указао и на то да је проблем за БиХ и цијели регион огромна количина илегалног наоружања преосталог из рата.

Он сматра да су обојене револуције у региону и у већем дијелу свијета историја која је већ застарјела, истакавши да је њихова матрица позната – како су тачно припремљене, како се изводе и која им је сврха, те да ће у блиској будућности покушаји таквих револуција пропасти.

Лукач је истакао да је познато да се оне увијек финансирају споља и да не долазе изнутра, те да сматра да су и стране дипломате схватиле да то више не даје резултате и да то неће функционисати у БиХ, те да су одустали од овог начина рушења владе.

Filter 2019