Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Лаловић: Приоритет Водовода повећање резервоара

Извор: Срна

Комунално предузеће “Водовод и канализација” Источно Сарајево приоритетно ће радити на повећању резервоарских простора за акумулацију веће количине воде, као и на обезбјеђивању додатних количина воде, рекао је Срни директор овог предузећа Љубиша Лаловић.

Он каже да је водоснабдијевање Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе уредно, без обзира на пад у протицају на изворишту Тилава са којег се водом снабдијевају ове општине.

“С обзиром да је извориште Тилава типично крашко врело, у посљедње двије године током љета и јесени када су изражени дужи сушни периоди имамо протицај на историјском минимуму, што је недовољно да би се снабдјеле двије општине на којима је дневна потрошња већа од минималне издашности изворишта”, рекао је Лаловић.

Због овог проблема, каже Лаловић, не прибјегава се искључењима са водоводне мреже једног или више насеља како би очували водоводни систем, првенствено филтерско постројење Тилава и примарни цјевовод, већ умјесто се тога пригушује главни транспортни цјевовод у вечерњим и ноћним часовима ради смањења потрошње воде и акумулирања довољне количине за наредни дан.

Он истиче да предузеће ради на обезбјеђивању додатних количина воде и да се тренутно изводе радови на увођењу у систем водоснабдијевања војног врела у насељу Топлик, чија је тренутна минимална издашност око 10 литара у секунди.

Лаловић каже да су добили финансијску подршку Фонда за заштиту животне средине за пројекат детаљних хидрогеолошких истраживања ширег подручја насеља Тилава и Топлик.

“Намјера нам је да се одреде микролокације гдје би извели истражно-експлоатационе бушотине, а након позививних резултата, којим се надамо, и експлоатациони бунар, што би значило и додатне количине воде у систему водоснабдијевања”, рекао је Лаловић.

Он је скренуо пажњу свим потрошачима да воду користе рационално, подсјећајући да је, посебно у сушном периоду, забрањено користити воду из градског водовода за наводњавање пољопривредних површина, често пуњење и пражњење базена, прање плочника и дворишта, јер на тај начин урушавају функционалност водоводног система.

Лаловић је навео да цијена воде по метру кубном за становништо износи 0,82 КМ без ПДВ-а, односно 1,20 КМ са одвођењем отпадних вода за потрошаче који су прикључени на градску канализациону мрежу, док је цијена за привредне субјекте 1,36 КМ, односно 1,92 КМ са одвођењем отпадних вода.

Иако је наплата у прошлој години била добра и износила скоро 81 одсто, Лаловић каже да је у наредним годинама потребно радити на њеном побољшању и тежити проценту наплате већем од 90 одсто.

Filter 2019