Sat. Oct 23, 2021
ћирилица /латиница

Којић: Водоснабдијевање у Палама на задовољавајућем нивоу

Извор: Срна

Водоснабдијевање на цјелокупном систему којим управља Јавно предузеће „Водовод и канализација“ Пале је на задовољавајућем нивоу и без редукција иако је, усљед дуже суше, издашност изворишта у опадању, рекао је данас Срни директор овог предузећа Дејан Којић.

Којић је изразио наду да ће тако остати у наредном периоду.

„Свакодневним праћењем настојаћемо да систем водоснабдијевања одржимо што дуже без редукција, али све зависи какви ће метеоролошки услови бити у наредном периоду. У пракси предузећа паљанског Водовода је увијек било обавјештавње грађана на рационалну потрошњу уколико се за то укаже потреба“, рекао је Којић.

Када је ријеч о поскупљењу воде привредним субјектима на подручју Јахорине за 0,50 КМ по метру кубном, коју су одборници Скупштине општине Пале донијели 30. јула, Којић је рекао да је то требало урадити и раније.

Према његовим ријечима, цијена воде на Палама је била 2,011 КМ по метру кубном, а на Јахорини 2,038 КМ по метру кубном чији се цјеновник није мијењао од 2014. године.

Он је истакао да није било економски реално да цијена воде на Јахорини остане на овом нивоу, с обзиром на то да се водоснабдијевање Пала врши гравитационо, док се на Јахорини вода пумпа и троши електрична енергија.

„Такође, имамо амортизацију пумпних агрегата, конфигурација терена, удаљеност локације приликом санирања кварова, самог материјала уграђеног цјевовода за који је материјал за одржавање знатно скупљи…“, рекао је Којић.

Којић напомиње да и нова цијена за испоручену воду на Јахорини, није ни приближна економској која се одређује по прописаној методологији.

Filter 2019