Mon. Sep 20, 2021
ћирилица /латиница

Колико кошта припрема ђака за школу?

Извор: РТРС

За мање од двије недјеље почиње нова школска година, припремају се дјеца, али и родитељи. Колико новца је потребно издвојити за полазак у школу?

Школски љетни распуст се ближи крају. Дјеца и родитељи полако обилазе књижаре и разне радње, праве спискове, шта је то све потребно за почетак нове школске године, као и колико новца треба издвојити за куповину школског прибора.

Ивана Алексић већ се дала у потрагу, како би за своја два школарца обезбиједила све за почетак нове школске године.

– Када је у питању школски прибор укључујући руксак за млађе школарце потребно је издвојити најмање 150 КМ, када се на тај износ дода новац потребан за куповину гардеробе и обуће цифра је најмање 600КМ, ту мислим на куповину по повољнијим цијенама, уколико родитељи опуштеније крену у куповину, сигурно ће потрошити једну просјечну плату у Републици Српској. Дакле, неки закључак је да је за неке родитеље изазов припремити дијете за школу, нарочито за породице које имају више школараца – изјавила је Алексићева.

А за једног школарца, за ранац је потребно издвојити од 20 до 100КМ, за перницу од 4 до 10, а свеске од 0,40 фенинга до 3 марке. Оловке, шиљила и гумице коштају од 0,20 пфенига па на даље. Комплет бојица креће се између 3,20 до 6,40. Најјефтинији фломастери су 1,60, а међу скупљима су они око 6 марака. Темпере су од 3,60 до 6,45 марака.

– Цијене прибора у Заводу за уџбенике крећу се у различитим интервалима зависно од тога коју купац врсту жели, ког произвођача, који квалитет, итд. Тако да није исто да ли желите анатомски ранац или обични – каже Дејан Керлета, портпарол Завода за уџбенике и наставна средства

И ово су само цијене прибора. Они који ће куповати књиге, издвојиће од 99 до 188 марака колико коштају комплети од петог до 9 разреда.

Љетовања се приводе крају, новчаници отањили, али за школу мора бити, поготово јер се ученици враћају на часове који ће према најавама да трају редовно, 45 минута, а најављено је и нормално одвијање секција у школама, те других наставних активности, за које ће опет требати која марка више.

Filter 2019