Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Квадрат стана у градовима скупљи до 301 КМ

Извор: Независне новине

Знатно је повећана цијена нових продатих завршених станова у четири града у Српској, а највиши скок забиљежен је у Зворнику, гдје је квадрат за годину дана поскупио за 301 марку.

Наиме, у том граду је у другом кварталу 2020. стан по квадратном метру плаћан 1.142 марке, а у другом тромјесечју ове године коштао је 1.443 КМ.

Истовремено, у Републичком заводу за статистику за “Независне новине” је потврђено да је у Бањалуци квадрат отишао са 1.956 на 2.112, а у Добоју са 1.310 на 1.565 марака.

Када је ријеч о Источном Сарајеву, забиљежена је продаја у Источном Новом Сарајеву, Палама и Источној Илиџи, те је квадратни метар у другом кварталу прошле године коштао 1.281, а ове 1.475 КМ.

У Градишци је у првом тромјесечју прошле године по квадрату требало издвојити 1.177 КМ, док у истом периоду ове године није продат ниједан завршени нови стан, баш као ни у Приједору, гдје је 2020. за квадрат требало искеширати, у просјеку, 1.590 марака.

Два града у којима је, према рачуници статистичара, смањена цијена квадрата јесу Бијељина и Требиње. У срцу Семберије забиљежен је пад са 1.616 на 1.585, а у граду на Требишњици са 1.930 на 1.856 КМ.

Драгован Петровић из Покрета потрошача Републике Српске наглашава да је потражња већа у односу на раније године, а највише су, према његовим ријечима, на то утицали наши радници запослени у иностранству, који купују станове у већим градовима у Српској, попут Бањалуке и Добоја.

– Каматне стопе на орочену штедњу су ниске и у таквој ситуацији најсигурније је улагати у некретнине. Наши радници запослени у иностранству након годину дана дошли су јер то раније нису могли учинити због короне па траже станове. Осим тога, и млади купују тако што подигну кредите – рекао је Петровић за “Независне новине”.

Према његовим ријечима, онима који овдје живе, а нису стамбено збринути, а поготово породицама гдје двоје раде, сигурно се више исплати купити стан него плаћати кирију, односно становати приватно.

– Рата је у таквим ситуацијама скоро једнака дажбинама за станарину. Сигурно је да постоји оправдање и рачуница да се иде у кредит и купи свој стан, него да се буде подстанар – рекао је Петровић.

Према искуствима статистичара, када је ријеч о цијени станова, на њу доминантно утиче неколико фактора.

– Локација зграде и квалитет градње су два основна фактора која утичу на просјечну цијену у свим градовима, што нарочито треба имати у виду када је ријеч о вишој или нижој просјечној цијени у појединим тромјесечјима – рекли су из Републичког завода за статистику.

И заиста, дошло је и до повећане потражње. Наиме, број продатих завршених нових станова у Републици Српској у другом тромјесечју 2021. године већи је у односу на друго тромјесечје прошле године за 11,2 одсто.

– Просјечна цијена продатих нових станова у другом тромјесечју 2021. године у односу на друго тромјесечје 2020. године виша је за 8,1 одсто и у односу на просјечну цијену продатих нових станова у 2020. години виша је за седам процената – навели су из Републичког завода за статистику.

Filter 2019