Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

И Српска спрема дигитални “ковид” сертификат

Извор: Глас Српске

Република Српска се припрема за издавање дигиталног сертификата по узору на земље региона и Европе. Ријеч је о обједињеној потврди којом се доказује да ли је грађанин преболовао “ковид” , те да ли има резултате тестирања на ту заразну болест.

Документ ће, како тврде упућени, бити сличан потврди о вакцинацији, али ће садржавати дигиталне елементе и неће имати својство путне исправе.

Бањалучанка Сандра Р, која планира да путује на једну манифестацију у Хрватску, распитујући се о условима уласка у ту земљу и на који начин може присуствовати догађају, казала нам је да иако Хрватска признаје потврде о вакцинацији против вируса корона које издаје Институт за јавно здравство РС, организатор догађаја захтијева дигитални сертификат.

– Незамисливо је да европска држава признаје потврду о вакцинацији, а да је за присуство неком догађају у тој земљи потребан други документ – рекла је ова Бањалучанка.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС појашњавају за “Глас Српске” да заједно са Федералним министарством здравства, Министарством цивилних послова БиХ и Брчко дистриктом раде на споразуму којим ће бити регулисан начин размјене података према информационом систему Европске комисије за размјену “ковид” потврда, што укључује јединствени идентификатор потврде о вакцинацији и техничку приступну тачку за БиХ кроз коју ће ићи размјена података. 

Истичу да су донијели рјешење о евиденцијама из области здравствене заштите које се воде у сврху издавања дигиталних “ковид” сертификата за вријеме пандемије вируса корона и обољењима узрокованим овим вирусом, а којим је прописано успостављање “ковид” евиденција.

– Централна евиденција ће бити формирана у Институту за јавно здравство, у којој би се налазили подаци о свим издатим сертификатима о вакцинацији, резултатима тестирања и потврдама о преболованој болести “ковид 19”, а у складу са техничким захтјевима дефинисаним препорукама Европске комисије и њених тијела – наводе у ресорном министарству.

С тим у вези, појашњавају, Институт је задужен за техничку обраду и вођење евиденције о издатим потврдама које потпадају под иницијативу ЕУ о дигиталном сертификату, а Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС за издавање електронских сертификата.

– Институт већ издаје потврде о вакцинацији које испуњавају већину захтјева. Прилагођавање осталим техничким захтјевима Европске комисије и њених тијела је у току – поручују из Министарства здравља. Подсјећају да је у складу са Уставом БиХ и Уставом РС здравство у искључивој надлежности Српске, те да Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ нема надлежност за техничку обраду и вођење здравствене евиденције пацијената.

У Министарству цивилних послова БиХ потврђују да су консултације у току.

– Може се очекивати да би се, након утврђења правног оквира, за систем за издавање “ковид” пасоша/зеленог сертификата грађанима БиХ, исти могао имплементирати на територији цијеле земље најкасније у року од 60 дана – навели су у Министарству цивилних послова.

Заражени

Према јучерашњем извјештају Института за јавно здравство РС, за 24 часа вирус корона потврђен је код 25 од 184 тестиране особе, а пријављено је и пет смртних случајева. Број хоспитализованих у болницама достигао је 190, од којих је 14 на респиратору.

Filter 2019