Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo: U prve razrede srednjih škola upisano nešto više od 600 učenika

Izvor: Srna

U četiri srednje škole na području grada Istočno Sarajevo do sada je u prvi razred u školskoj 2021/2022. godini upisano nešto više od 600 učenika u 26 odjeljenja.

Samostalni stručni saradnik za odnose sa javnošću u Gradskoj upravi Aleksandra Berjan izjavila je Srni da upis traje, pa se može očekivati da do zvaničnog početka školske godine bude popunjeno još nekoliko upražnjenih mjesta.

Ona je istakla da je u Srednjoškolskom centru “Vasilije Ostroški” na Sokocu upisano 115 učenika i to u tri odjeljenja Gimnazije, te po jedno odjeljenje ekonomskih i šumarskih tehničara. Ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta u Gimnaziji i područnoj školi u Han Pijesku.

“U Srednjoškolskom centru Pale do sada je upisano oko 140 učenika prvog razreda, što je za dva odjeljenja manje od planiranog. U paljanskoj Gimnaziji formirana su tri odjeljenja, kao i po jedno odjeljenje na smjerovima tehničar ce-en-ce /CNC/ tehnologije, te građevinski i turistički tehničar. Slobodnih mjesta ostalo je na smjeru kulinarski tehničar i u trogodišnjem kombinovanom odjeljenju za konobara i kuvara”, istakla je Berjanova.

Prema njenim riječima, u Srednjoškolskom centru “Istočna Ilidža” upisano je 184 učenika, odnosno svih osam odjeljenja, i to tri odjeljenja Gimnazije, dva ekonomskih i carinskih tehničara, jedno farmaceutskih tehničara, kao i po jedno kombinovano odjeljenje medicinski tehničar – zubnostomatološki tehničar i muzički saradnik – muzički izvođač.

“Broj učenika u ovoj školi se povećava, a svake godine vlada veliko interesovanje za skoro sve obrazovne profile”, dodala je Berjanova.

Ona je istakla da je u Srednjoj školi “28. juni” Istočno Novo Sarajevo upisano 168 učenika u sedam odjeljenja, kao što je i bilo planirano.

“Na smjeru ugostiteljstvo i turizam formirana su tri odjeljenja prvog razreda. Upisano je i jedno odjeljenje tehničara informacionih tehnologija, te po jedno odjeljenje tehničara računarstva i programiranja, mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje i jedno odjeljenje trećeg stepena – autoelektričar i automehaničar”, navela je Berjanova.

Berjanova je dodala da srednje škole na području Istočnog Sarajeva pohađa ukupno oko 2.200 učenika.

Filter 2019