Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /латиница

Инспекторима руке везане док радници горе на сунцу

Извор: Независне новине

У Републици Српској се ни не назиру измјене Закона о заштити на раду, што у пракси значи да ће и убудуће радници попут, рецимо, грађевинаца бити препуштени милости и немилости послодаваца у случајевима када се усија жива у термометрима.

Из ресорног министарства кажу да би Републичка управа за инспекцијске послове требало чешће да буде на терену и обилази послодавце који се баве дјелатношћу гдје се рад одвија на отвореном, контролишући да ли се послодавци придржавају препорука Министарства и да ли организују рад на начин да заштите здравље радника.

Препоруке, међутим, не значе ништа инспекцији, о чему свједочи и то да из Инспектората Српске поручују да инспектори могу предузимати само оне мјере које су прописане законом и изрицати само оне казне које су законом дефинисане.

“Важећим законима није конкретно дефинисано при којим температурама би послодавци морали обуставити радове у одређеним дјелатностима, те самим тим нису прописане ни казне”, речено је за “Независне новине” из Инспектората Српске.

С друге стране, према одговору који смо добили из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске, може се закључити да засад нема ништа од дефинисања температура на којим се треба обуставити рад.

“Ово министарство не ради измјене Закона о заштити на раду, а нису у плану ни у наредне двије године”, рекла је за “Независне” Мира Васић, помоћница министра.

Признају и у ресорном министарству да у законодавству Српске нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима (као што је велика врућина), а није прописано ни при којим би микроклиматским условима послодавци требало да обуставе радове (јер постоји опасност по живот и здравље радника). Признају и апелују.

“Министарство позива све послодавце Републике Српске да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника”, рекли су за “Независне” из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Управо у то министарство прст упиру синдикалци, који поручују да је крајње вријеме да се овај проблем ријеши.

“Једино што ми је преостало јесте да тражим од Министарства рада да се пропишу највише, али и најниже температуре на којим људи морају престати радити. Не мора то бити измјена закона, може бити одређени акт, одлука, како год хоће нека то назову”, рекла је за “Независне новине” Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС.

У пословној заједници кажу да је чињеница да су на отвореном отежани услови за рад у љетним мјесецима, али и додају да привредници генерално поштују апеле и препоруке.

“Наравно, постоје и изузеци. Наш позив према свим привредницима је да заштите своје раднике. Свакако, није добро ни то што се због појединих случајева ствара слика у јавности да су сви привредници такви”, рекао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Дакле, једино у чему су сви сложни јесте да врућине неповољно утичу на здравље радника. Током већег дијела овог љета, подсјетимо, врућине су биле неподношљиве, а у појединим локалним заједницама забиљежени су и рекорди.

Осим тога, 15. августа у Бањалуци је измјерено 40 степени, што је само два степена ниже него у Мадриду, који је тог дана био најтоплији град у Европи.

Најтоплије годишње доба је на измаку и радници ће ускоро моћи да одахну, али тек до доласка зиме, која зна донијети неподношљиве минусе, а у Српској није прописано ни која је најнижа температура на којој је рад дозвољен.

Filter 2019