Wed. Oct 20, 2021
ћирилица /latinica

Iz gradskog budžeta novac za aktivnosti i projekte udruženja građana i nevladinih organizacija

Izvor: FILTER/M.K.

Ukupno 17 udruženja građana, nevladinih i neprofitnih organizacija sa područja Istočnog Sarajeva dobilo je 28.000 KM iz gradskog budžeta. Za aktivnosti i projekte koje su kandidovali, dodijeljen im je iznos u rasponu od 800 do 5.000 KM. Projekti su raznovrsni i obuhvataju različite grupe.


„Tu su ranjive kategorije, poput udruženja logoraša, slijepih i slabovidih, oboljelih od multiple skleroze… Sve te organizacije smo podržali. Takođe, drago mi je da smo podržali speleološko i planinarsko društvo, te ostale organizacije“, rekao je nakon potpisivanja ugovora Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva

“Mnogo nam znači što nismo zaboravljeni a sredstava za naše aktivnosti uvijek treba”, poručuje Slobodan Mrkaić, predsjednik Udruženja logoraša Sarajevsko-romanijske regije. A jedan od prioriteta je nabavka vozila, kako bi se obilazilo i pomagalo članstvo.

„Da ne govorimo o banjama i dodatnom liječenju, pomoći. Ja sam prošle godine dijelio pakete, lično sam ih donosio ljudima koji su bili zaboravljeni . Plače, sjedne na paket i govori :“Hvala Bogu pa ima neko da nas posjeti, da nas se sjeti.“I zadužili su me da se zahvalim gradonačelniku kada je imao razumijevanja da se sjeti nas logoraša“, rekao je Mrkaić.

Speleološko-ekološko društvo „Orlovača“ ove godine će organizovati besplatnu školu speleologije za djecu.

„Ja radim u pećini Orlovača, lijepom speleološkom objektu koji je dostupan svim uzrastima. Uz podršku gradonačelnika i Skupštine grada omogućili smo da djeci škola bude besplatna. Javljaćemo se školama i organizovati grupe a radićemo i snalaženje i ponašanje u prirodi što je jako bitno“, naveo je Mladen Samardžić, predsjednik SED „Orlovača“ Pale.

Sedamnaest aktivnosti i projekata koji će se sufinansirati iz gradskog budžeta, stižu iz četiri gradske opštine. Na javni poziv nije stigla nijedna prijava sa područja Trnova i Istočnog Starog Grada, dvije opštine koje spadaju u red izrazito nerazvijenih.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva poručuje da će gradska administracija ubuduće posebnu pažnju posvetiti upravo tim opštinama. Podrška nevladinom sektoru biće značajnija, kaže Ćosić i dodaje da je cilj da naredne godine sredstva za ovu namjenu budu bar duplo veća.

Filter 2019