Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /латиница

Из градског буџета новац за активности и пројекте удружења грађана и невладиних организација

Извор: ФИЛТЕР/М.К.

Укупно 17 удружења грађана, невладиних и непрофитних организација са подручја Источног Сарајева добило је 28.000 КМ из градског буџета. За активности и пројекте које су кандидовали, додијељен им је износ у распону од 800 до 5.000 КМ. Пројекти су разноврсни и обухватају различите групе.


„Ту су рањиве категорије, попут удружења логораша, слијепих и слабовидих, обољелих од мултипле склерозе… Све те организације смо подржали. Такође, драго ми је да смо подржали спелеолошко и планинарско друштво, те остале организације“, рекао је након потписивања уговора Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева

“Много нам значи што нисмо заборављени а средстава за наше активности увијек треба”, поручује Слободан Мркаић, предсједник Удружења логораша Сарајевско-романијске регије. А један од приоритета је набавка возила, како би се обилазило и помагало чланство.

„Да не говоримо о бањама и додатном лијечењу, помоћи. Ја сам прошле године дијелио пакете, лично сам их доносио људима који су били заборављени . Плаче, сједне на пакет и говори :“Хвала Богу па има неко да нас посјети, да нас се сјети.“И задужили су ме да се захвалим градоначелнику када је имао разумијевања да се сјети нас логораша“, рекао је Мркаић.

Спелеолошко-еколошко друштво „Орловача“ ове године ће организовати бесплатну школу спелеологије за дјецу.

„Ја радим у пећини Орловача, лијепом спелеолошком објекту који је доступан свим узрастима. Уз подршку градоначелника и Скупштине града омогућили смо да дјеци школа буде бесплатна. Јављаћемо се школама и организовати групе а радићемо и сналажење и понашање у природи што је јако битно“, навео је Младен Самарџић, предсједник СЕД „Орловача“ Пале.

Седамнаест активности и пројеката који ће се суфинансирати из градског буџета, стижу из четири градске општине. На јавни позив није стигла ниједна пријава са подручја Трнова и Источног Старог Града, двије општине које спадају у ред изразито неразвијених.

Градоначелник Источног Сарајева поручује да ће градска администрација убудуће посебну пажњу посветити управо тим општинама. Подршка невладином сектору биће значајнија, каже Ћосић и додаје да је циљ да наредне године средства за ову намјену буду бар дупло већа.

Filter 2019