Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /latinica

Izmjene Izbornog zakona blokirane, a možda i izbori

Izvor: Glas Srpske

Predstavnici Republike Srpske u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva neće učestvovati u njenom radu, dok se ne riješi kriza koju je proizveo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Interesantno je da je posljednja, osma po redu, sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva održana 23. jula, istog dana kada je Incko nametnuo spornu odluku o dopunama Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Na toj sjednici razmatrani su prijedlozi koji se odnose na Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, a poslije toga nije održana više nijedna sjednica.

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda BiH i član Interresorne radne grupe Sredoje Nović kaže da sve dok na snazi budu zaključci Narodne skupštine Republike Srpske neće se učestvovati u radu ni u stalnim, ni u privremenim radnim tijelima i parlamentarnim komisijama. On ističe da oni koji su lobirali da Incko nametne spornu odluku nose jednaku odgovornost kao i Incko za krizu u koju su uveli BiH.

– Oni treba da pronađu i rješenje za izlaz iz ove krize. Što se tiče predstavnika iz Republike Srpske u grupi za izmjenu Izbornog zakona, uvjeren sam da će se svi držati zaključaka republičkog parlamenta, a to znači da neće biti izmjena Izbornog zakona. Ukoliko ne bude izmjena, pitanje je da li će izbora uopšte biti, odnosno da li će se održati prema postojećem zakonu, ali odgovornost za to neće biti na političkim faktorima iz Republike Srpske, kao što nije ni za krizu u kojoj se trenutno nalazi BiH – kaže Nović.

Lider Ujedinjene Srpske i član Interresorne radne grupe Nenad Stevandić kaže da ukoliko se uđe u izbornu godinu, a ne bude novog zakona, uvijek postoji važeći.

– Oni koji su pravili cirkus, na nelegalan način birajući izbornu komisiju i pokušavajući preko Interresorne radne grupe ostvariti razne vrste stranačkih ili antisrpskih interesa neka daju objašnjenja zbog čega su nas doveli u takvu situaciju – kategoričan je Stevandić.

Pored rasprave o Predsjedništvu i Parlamentu BiH, članovi Interresorne radne grupe na posljednjoj sjednici održanoj 23. jula raspravljali su i o mogućim ograničenim izmjenama Ustava BiH.

Konfuzija

Iako su se sastajali osam puta, i u više navrata mijenjali modalitete rada, Interresorna radna grupa nije uspjela da približi stavove o izmjenama Izbornog zakona BiH. Ključno je bilo pitanje kako urediti način izbora članova Predsjedništva BiH kao i način popune Doma naroda Parlamenta FBiH, a to je jedno od najvažnijih političkih pitanja u tom entitetu već godinama i nema nikakvih naznaka da će ono ikada biti riješeno. Istovremeno, dok su članovi komisije pregovarali, u parlamentarnu proceduru su pojedini poslanici slali svoje verzije izmjena Izbornog zakona pa je sve to stvorilo potpunu konfuziju u toj oblasti, ali bez ikakve naznake da će doći do rješenja prihvatljivog za sve strane.

Republika Srpska se u toj priči drži principijelno, a nakon posljednje sjednice ključne poruke su bile da je potrebno sačekati dogovor Hrvata i Bošnjaka, te da Banjaluka neće nikada dozvoliti da član Predsjedništva iz Srpske bude biran indirektno.

Filter 2019