Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /латиница

Измјене Изборног закона блокиране, а можда и избори

Извор: Глас Српске

Представници Републике Српске у Интерресорној радној групи за измјену изборног законодавства неће учествовати у њеном раду, док се не ријеши криза коју је произвео бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Интересантно је да је посљедња, осма по реду, сједница Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства одржана 23. јула, истог дана када је Инцко наметнуо спорну одлуку о допунама Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида. На тој сједници разматрани су приједлози који се односе на Предсједништво БиХ и Парламентарну скупштину БиХ, а послије тога није одржана више ниједна сједница.

Шеф Клуба српских делегата у Дому народа БиХ и члан Интерресорне радне групе Средоје Новић каже да све док на снази буду закључци Народне скупштине Републике Српске неће се учествовати у раду ни у сталним, ни у привременим радним тијелима и парламентарним комисијама. Он истиче да они који су лобирали да Инцко наметне спорну одлуку носе једнаку одговорност као и Инцко за кризу у коју су увели БиХ.

– Они треба да пронађу и рјешење за излаз из ове кризе. Што се тиче представника из Републике Српске у групи за измјену Изборног закона, увјерен сам да ће се сви држати закључака републичког парламента, а то значи да неће бити измјена Изборног закона. Уколико не буде измјена, питање је да ли ће избора уопште бити, односно да ли ће се одржати према постојећем закону, али одговорност за то неће бити на политичким факторима из Републике Српске, као што није ни за кризу у којој се тренутно налази БиХ – каже Новић.

Лидер Уједињене Српске и члан Интерресорне радне групе Ненад Стевандић каже да уколико се уђе у изборну годину, а не буде новог закона, увијек постоји важећи.

– Они који су правили циркус, на нелегалан начин бирајући изборну комисију и покушавајући преко Интерресорне радне групе остварити разне врсте страначких или антисрпских интереса нека дају објашњења због чега су нас довели у такву ситуацију – категоричан је Стевандић.

Поред расправе о Предсједништву и Парламенту БиХ, чланови Интерресорне радне групе на посљедњој сједници одржаној 23. јула расправљали су и о могућим ограниченим измјенама Устава БиХ.

Конфузија

Иако су се састајали осам пута, и у више наврата мијењали модалитете рада, Интерресорна радна група није успјела да приближи ставове о измјенама Изборног закона БиХ. Кључно је било питање како уредити начин избора чланова Предсједништва БиХ као и начин попуне Дома народа Парламента ФБиХ, а то је једно од најважнијих политичких питања у том ентитету већ годинама и нема никаквих назнака да ће оно икада бити ријешено. Истовремено, док су чланови комисије преговарали, у парламентарну процедуру су поједини посланици слали своје верзије измјена Изборног закона па је све то створило потпуну конфузију у тој области, али без икакве назнаке да ће доћи до рјешења прихватљивог за све стране.

Република Српска се у тој причи држи принципијелно, а након посљедње сједнице кључне поруке су биле да је потребно сачекати договор Хрвата и Бошњака, те да Бањалука неће никада дозволити да члан Предсједништва из Српске буде биран индиректно.

Filter 2019