Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /латиница

Зељковић: Институт ће предложити нове мјере

Извор: Срна

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић изјавио је вечерас да је у Републици Српској тренутно хоспитализовано више од 300 пацијената обољелих од ковида 19 и најавио да ће Републичком штабу за ванредне ситуације бити предложено пооштровање заштитних мјера.

– Прије три седмице тај број је био 40, што довољно говори о погоршању епидемиолошке ситуације. Подаци о броју заражених су били посебно лоши током прошле седмице – рекао је Зељковић.

Према његовим ријечима, у Републици Српској је тренутно низак степен поштовања епидемиолошких мјера, због чега се може очекивати даљи раст броја заражених, али и броја хаспитализованих.

– Управо због тога предложићемо Републичком штабу за ванредне ситуације пооштровање мјера које се односе на све сфере живота. Али, водићемо рачуна о особама које су вакцинисане – нагласио је Зељковић за АТВ.

Зељковић је навео да су међу хоспитализованим пацијентима углавном невакцинисане особе.

Кад је ријеч о вакцинацији, Зељковић је рекао да су подаци различити у локалним заједницама.

– Заинтересованост расте након повратка грађана са годишњих одмора. Циљ је повећати број вакцинисаних, али погоршање епидемиолошке ситуације може успорити процес вакцинације, јер ће се капацитети здравствених установа поново усмјерити на збрињавање обољелих – нагласио је Зељковић.

Он је додао да су због тога јули и август били идеални да се обави процес вакцинације.

Зељковић је рекао да Институт размишља на који начин да се уведе трећа доза вакцине за старије од 65 година и за хроничне болеснике, јер се показало да су они најподложнији развијању теже клиничке слике.

Говорећи о почетку нове школске године, Зељковић је навео да је најважније да родитељи препознају симпотоме код своје дјеце, те да их тада не шаљу у школе.

Filter 2019