Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

За пола године држављанства БиХ се одрекло 1.239 особа: Пасоше мијењају да лакше путују и раде

Извор: Глас Српске

Држављанства БиХ за само шест мјесеци ове године одрекло се 1.239 становника, потврдили су “Гласу Српске” у Министарству цивилних послова БиХ.

Током прошле године држављанства су се одрекле 2.693 особе, а годину раније њих 4.135. 

Када посматрамо табелу са бројем одрицања држављанства на годишњем нивоу, може се примијетити да је највећи бум био 2002. и 2003. године. Само у те двије године држављанства БиХ се одрекло више од 17.400 људи.

У поступку одрицања од држављанства, како су истакли у ресорном министарству, странке нису дужне навести друге разлоге осим чињенице да већ посједују, или им је загарантовано стицање држављанства друге државе.

– У неформалним разговорима ипак најчешће као стварни разлог наводе повољнији радно-правни статус, право на посједовање некретнина, олакшано путовање, али и олакшано студирање у иностранству – навели су “Гласу Српске” у Министарству цивилних послова БиХ.

Када су у питању државе из којих најчешће стиже захтјев за испис из држављанства БиХ, то су углавном земље у чијем законодавству је предвиђено обавезно одрицање од претходног држављанства приликом стицања новог држављанства, али и тамо гдје БиХ има највећу дијаспору.

Тако се највећи број одрицања односи на Аустрију и Њемачку. Држављани ове двије државе заједно чине приближно 50 одсто оних који су се одрекли држављанства БиХ, јер тако налажу закони тих држава.

Filter 2019