Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Зашто је слаб одзив грађана на вакцинацију?

Извор: Независне новине

Иако је у Босну и Херцеговину досад стигло више од 2,9 милиона вакцина против вируса корона, тек нешто више од девет одсто грађана је вакцинисано објема дозама, не рачунајући грађане који су се вакцинисали у земљама региона.

Kако стручњаци истичу, много је разлога због којих се грађани БиХ тешко одлучују на вакцину, а највећи су лоша информисаност, али и жеља за бољим вакцинама и неповјерење у њих.

“Неки од кључних разлога који доминирају међу грађанима који не желе да се вакцинишу су генерална одбојност према вакцинама, док један дио грађана чека ‘боље вакцине’, а постоји и дио грађана који су под утицајем антивакциналне пропаганде, односно вјерују разним теоријама завјере”, казао је за “Независне” новине Еднан Дрљевић, инфектолог и члан Kризног штаба Kантона Сарајево.

Додао је да још један разлог статистички малог броја вакцинисаних у БиХ што је дио становника извршио имунизацију код комшија, у Србији или Хрватској.

“Један од разлога што нисмо могли раније почети са масовном вакцинацијом је и тај што нисмо имали довољне количине вакцина на стању. Не можемо људима говорити да иду да се вакцинишу, а не располажемо са довољним количинама вакцина”, истиче Дрљевић.

Према његовим ријечима становници БиХ су површно информисани о позитивним ефектима вакцина те не вјерују струци.

“Испада да треба једна медијска личност, попут Новака Ђоковић или Јелене Kарлеуше, да изађе и да им каже да се вакцинишу и да они то ураде. Џаба је то шта струка мјесецима говори да је вакцина једини вид заштите”, истиче Дрљевић.

Додаје да му није јасно шта треба да се деси да се људи пробуде и да схвате да смо, како Дрљевић каже, у четвртом таласу пандемије.

Додао је да и земље у региону, попут Хрватске, Црне Горе и Србије, такође имају мали проценат вакцинисаних грађана.

Социолог Иван Шијаковић истиче за “Независне новине” да је главни разлог малог броја вакцинисаних грађана неповјерење које је раширено међу грађанима и које потиче из различитих извора.

“На друштвеним мрежама, на интернету, може се наћи доста тумачења и доста оних који су антиваксерског смера, тако да је то вероватно збунило грађане”, казао је Шијаковић.

Појашњава да су грађани неодлучни у вези са вакцинацијом, укључују и забринутост због могућих нежељених дејстава, али и мишљење да вакцине неће имати ефекат.

“Грађани сумњају да вакцине нису сигурне и ефикасне. Други мисле како болест против које се вакцинишемо није опасна”, казао је Шијаковић.

Према подацима Министарства цивилних послова БиХ, до сада је БиХ добила 2.902.160 доза вакцина против ковида разних произвођача.

“Према подацима надлежних ентитетских власти, прву дозу вакцина примило је 537.608 грађана, односно 15,71 одсто, док је и другом дозом вакцинисано 327.698 или 9,58 одсто држављана БиХ”, наглашавају из Министарства цивилних послова БиХ. Додају да расположиве количине вакцина, као и број доза који се очекује у наредном периоду, уводи БиХ у период који треба максимално искористити за масовну имунизацију.

У посљедња 24 часа у БиХ је регистровано 617 нових случајева заразе вирусом корона, од којих је у РС 162, у ФБиХ 438 и Брчко дистрикту 17, а преминуло је осам особа.

Укупне количине вакцина које су стигле у БиХ:

АстраЗенека: 1.101.000 доза

Синофарм: 1.090.000 доза

Фајзер: 421.860 доза

Спутњик ве: 199.300 доза

Синовак: 90.000 доза

Укупно: 2.902.160 доза

Filter 2019