Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /латиница

Завод за уџбенике Српске спреман за нову школску годину

Извор: РТРС

Завод за уџбенике Републике Српске спреман је за нову школску годину. Сви комплети књига, од наредне седмице биће доступни у књижарама Завода. Од ове године, бесплатне уџбенике имају и ђаци који похађају трећи и четврти разред основне школе.

Припреме за нову школску годину увелико трају, а основце и средњошколце у Републици Српској очекују и нови одобрени уџбеници.

– Што се тиче основне школе, ту је шест нових уџбеника. Математика и радни лист за трећи разред, српски језик и језичка култура и читанка за шести разред, за седми, осми и девети разред – рекао је Бојан Ђенић, директор Завода за уџбенике и наставна средства.

Рјешава се и проблем недостатка литературе за средње школе. Гимназијалци ће на располагању имати четири нова уџбеника, док је за средње стручне школе припремљено чак десет нових наслова.

– То су најчешће средње стручне школе у питању, гдје одређени предмети морамо набављати уџбенике из Србије или другдје. Полако, али сигурно радимо наше уџбенике који ће да прате трендове. С обзиром да имамо средње стручне школе, као што су нпр. информационе технологије, рачунарство и програмирање, гдје наука не стоји, они само напредују, тако да драго нам је чути да Завод иде у корак са тим промјенама – додао је Ђенић.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић навео је да је очито да се Завод ове године потрудио, као и сами аутори који су доставили доста рукописа.

– Драго нам је да програми које предложи Републички педагошки завод, а које прихвати Министарство, да те програме прати уџбеничка политика – додао је он.

Из Завода за уџбенике кажу да је дистрибуција уџбеника већ у току и да ће све бити спремно до почетка школске године.

Цијена уџбеничких комплета за основце је од 90 до 180 марака. Уз сав остали прибор, овај трошак је знатна ставка буџета већине родитеља. Ипак, радује вијест да од ове школске године бесплатне уџбенике добијају и ученици и трећих и четвртих разреда основних школа.

Овом, уз раније одлуке о бесплатним књигама , биће обухваћено више од 50 одсто укупне ученичке популације основних школа у Српској.


Filter 2019