Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Забране за невакцинисане куцају на врата БиХ

Извор: Независне новине

Рестрикције за грађане БиХ који се нису вакцинисали против вируса корона могле би да буду уведене прво у ФБиХ, тачније у Кантону Сарајево, а струка има подијељена мишљења о томе да ли је ово најбољи начин да се с једне стране невакцинисани грађани мотивишу на имунизацију, а са друге стране да се свима пружи заштита од ковида-19.

Наиме, како је саопштено из Кризног штаба Министарства здравства ФБиХ, најављено је разматрање могућих рестрикција за невакцинисане.

“Кризни штаб ће пратити епидемиолошку ситуацију те у складу с тим размотрити увођење мјера којима би био забрањен улазак у јавне објекте без потврде о вакциналном статусу, негативном ПЦР или антигенском тесту или потврде о преболованом ковиду-19”, навели су у саопштењу Кризног штаба Министарства здравства ФБиХ.

Ово питање ће бити размотрено и данас на састанку Министарства здравства Кантона Сарајево са Кризним штабом, а како је за “Независне новине” рекао Еднан Дрљевић, инфектолог из Опште болнице “Абдулах Накаш” Сарајево, рестрикција је превише груба ријеч за мјере које би се могле увести за невакцинисане грађане.

“То је препорука, као и свугдје у свијету, да особе које раде у државним фирмама имају могућност да бирају да ли да се вакцинишу или да у јавне установе улазе уз негативан тест на ковид-19”, рекао је Дрљевић.

Да би увођење ограничења за невакцинисане могло бити размотрено и у Српској, рекао је раније Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, који је навео да ће се пратити епидемиолошка ситуација и ићи у правцу да ће они који нису вакцинисани имати и нека ограничења.

“У Републици Српској размишља се о таквим мјерама када говорим о нашим обавезама ван куће. То подразумијева да они који су вакцинисани могу да присуствују различитим врстама догађаја и прослава, улазе у поједине објекте, с обзиром на то да ће ризик по њих и све нас, уколико смо вакцинисани, бити много мањи. То је боља опција од затварања”, казао је тада Шеранић.

Ненад Стевандић, замјеник генералног директора Универзитетског клиничког центра РС и Шеф тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, за “Независне новине” рекао је да би увођење рестрикција за невакцинисане могло да буде проблематично, јер не постоји закон којим се прописује да би се грађани морали вакцинисати.

“Са друге стране, ако се не уведу ограничења, бићете криви за нови талас пандемије”, рекао је Стевандић. Према његовом мишљењу, и даље су најважније опште мјере и да се придржавамо тих мјера.

“Ако бисмо се сви придржавали мјера, и вакцинисани и невакцинисани, то би и даље требало да буде приоритет”, казао је Стевандић. Истакао је да се вакцинисање може наметнути онима који имају професионалну обавезу комуникације са великим бројем људи.

“То су доктори и други медицински радници, конобари, возачи, поштари, шалтерски радници, радници у тржним центрима, као и они у фабрикама. То би се, преко пословних односа унутар предузећа, могло на мање ригидан начин наметнути”, навео је Стевандић.

Додао је да је веома битна и медијска кампања којом се промовише вакцинација.

“Наш народ се тешко покреће, али када се покрене, хоће да учини праву ствар”, рекао је Стевандић, истичући да би фокус медијима требало да буде то да ће они који нису вакцинисани чешће оболијевати те да ће код таквих пацијената и клиничка слика бити доста тежа.

Почела вакцинација дјеце у зворничкој регији

Прво дијете старије од 12 година вакцинисано је јуче против вируса корона у Регионалном центру Института за јавно здравство РС у Зворнику.

Како су саопштили у Институту за јавно здравство РС, међу првима у зворничкој регији вакцинисан је дјечак од 15 година.

“Сви родитељи који то желе, могу да доведу своју дјецу старију од 12 година на вакцинацију против ковида. Вакцинацију могу обавити у припадајућим домовима здравља, односно вакциналним центрима/пунктовима или у регионалним центрима Института”, навели су у Институту. Додали су да је фајзер вакцина против ковида одобрена за употребу код дјеце старије од 12 година.

“Прије вакцинације неопходно је да надлежни доктор утврди да не постоје контраиндикације, нити привремене, нити трајне. Захтјев за вакцинацију за малољетну дјецу потписује родитељ/старатељ”, казали су у Институту.

Ово није први случај у Републици Српској да је дијете старије од 12 година примило вакцину против вируса корона, јер су заинтересовани родитељи и раније доводили дјецу на вакцинацију.

Filter 2019