Sat. Oct 23, 2021
ћирилица /латиница

Епидемиолошка ситуација у Српској све тежа: Број заражених и хоспитализованих за седам дана скоро утростручен

Извор: Српска Инфо

Епидемиолошка ситуација у Српској све је несигурнија што потврђује како раст броја новозаражених, тако и пацијената на лијечењу, те оних којима је, због развоја теже клиничке слике, неопходна респираторна подршка.

Према подацима Института за јавно здравство РС, у Српској је у протекла 24 часа корона потврђена код још 139 грађана. На лијечењу су 162 пацијента, од чега је њих 13 на респиратору.

У Универзитетском клиничком центру РС лијечи се 85 људи, а на респиратору је десет особа. Од укупног броја хоспитализованих, 48 има средње тешку, а 15 тешку клиничку слику, док је десеторо животно угрожено.

Уназад седам дана, имамо скоро три пута више заражених, те преко 2,5 пута више хоспитализованих, с обзиром на то да је 13. августа корона вирус потврђен код 49 људи, а на лијечењу је било 60 пацијената. Прије седам дана, у УKЦ РС није било животно угрожених и обољелих на респиратору.

Оно што забрињава у погледу ширења заразе, јесте да и даље имамо низак проценат комплетно вакцинисаних.

Према посљедњим подацима ИЈЗ РС, у Српској је прву дозу примило 266.959, а ревакцинисане су 183.672 особе. То значи да је комплетно вакцинисано око 19,7 одсто пунољетних грађана. Kад се у обзир узму имунизовани у Србији, овај проценат је нешто виши, али смо и даље далеко од колективног имунитета за који је неопходно између 70 и 80 одсто вакцинисаних пртив короне.

Епидемиолози константно позивају грађане да се одазову вакцинацији против корона вируса, те да поштују епидемиолошке мјере, јер је то приоритет у борби против ове болести.

Љекари објашњавају да се може десити да се особе које су вакцинисане заразе корона вирусом, али да неће развити тежу клиничку слику.

У РС још није званично потврђена делта варијанта корона вируса, што не значи да овај сој није присутан и у нашој популацији. Струка прогнозира да ће поменути сој до септембра бити доминантан у свим земљама, а ријеч је о варијанти која се далеко брже шири од претходних.

Делта сој је два пута заразнија у односу на изворну корону, а један заражени може да инфицира 20 до 30 људи из свог окружења.

До сада су у Републици Српској потврђена 65.123 случаја корона вируса, а преминуло је укупно 3.825 људи.

Filter 2019