Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /латиница

Др Дејан Кафка у Болници “Србија” оперисао око 1 000 пацијената

Извор: ЈЗУ Болница ”Србија”

Доктор Kафка, специјалиста дјечије хирургије је радио у Болници “Србија” од 1994. до 1996. године, а већ 25 година долази као гостујући љекар. За то вријеме оперисао је око 1 000 пацијената.

Доктор Kафка подсјећа да је дјечија хирургија специфична хируршка грана која се бави општим хируршким лијечењем дјеце, а оно што је специфично је то да се бави лијечењем урођених аномалија са којима се дјеца рађају, без чијег лијечења често не би могли наставити живот. Напомиње да је дјечија хирургија мала и млада дисциплина, али по многима најкомплетнија дисциплина у хирургији.

„Оно што родитељи треба да знају је да данас не постоје нерјешиви проблеми. Потребно је интервенисати на вријеме и бити упућен на право мјесто, а то некад може бити педијатрија, некад дјечија хирургија“, нагласио је др Kафка.

Он објашњава да дјечија хирургија обухвата све органе и органске системе, укључујући дјечију неурохирургију, ортопедију, трауматологију. Операције које се раде су углавном операције препона, неспуштених тестиса и мање хируршке интервенције.

„За озбиљан и успјешан рад неопходна је јако добра организација, пратећа технологија, прије свега специфичне и добро организоване јединице интензивне његе. Потребно је имати добру анестезију, коју не дају општи анестезиолози, него често само уско специјализовани анестезиолози који се баве том врстом анестезије. Самим тим, комплетна дјечија хирургија не може да се обавља у свим болницама. То није разлог да дјечија хирургија не постоји у мањим срединама, само треба да буде прилагођена условима и могућностима“, истакао је др Kафка.

Доктор Kафка у Болницу ”Србија” долази једном мјесечно.

Прегледи се обављају од 19.00 часова. Потребно је понијети упутницу, а заказивање прегледа није потребно јер сви пацијенти који дођу буду прегледани.

Filter 2019