Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Додик: Разговор у БиХ могућ уз посредовање лидера Турске, Србије и Хрватске

Извор: Срна

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је ситуацију у БиХ могуће ријешити кроз посредовање предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, Србије Александра Вучића и Хрватске Зорана Милановића, који би могли да допринесу да се одржи дијалог.

“У ове досадашње посреднике више нема повјерења. Вјерују им Бошњаци, неким мањим дијелом Хрвати из својих неких разлога, док ми Срби уопште у то не вјерујемо. Ако је могуће да у констелацији Ердоган – разговараћемо. Ако не, видјећемо”, рекао је Додик новинарима у Стричићима код Бањалуке.

Додик је истакао да је било потребно да буде на недавном састанку чланова Предсједништва БиХ са Ердоганом у Сарајеву, што му, како је навео, није било ни угодно ни лако.

“Није било лако слушати све те приче, али могу замислити шта би се све причало да нисам био ту и да нисам имао прилику да им кажем све што сам рекао”, навео је Додик.

Говорећи о евентуалном угрожавању српског јединства, Додик је навео да опозиција у Републици Српској говори да то није јединство, него да је заједништво по питању наметнуте одлуке бившег високог представника у БиХ.

“Ето, ја се слажем, они воде своју политику, ми своју, али нека останемо заједно на томе”, нагласио је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик је додао да је о свом патриотизму довољно рекао на јаван, транспарентан и јасан начин у Сарајеву, у присуству предсједника Турске.

“Тада сам рекао да смо спремни да покушамо да дођемо до договора о свим отвореним питањима, а да смо, ако тога нема, спремни за мирну дисолуцију и да би сви пријатељи БиХ, па и сам Ердоган, требало да то разумију”, навео је Додик.

Додик је нагласио да није чуо никога од опозиционих представника да су на тако важном мјесту тако нешто рекли.

Filter 2019