Wed. Sep 22, 2021
ћирилица /латиница

Додик против свих тачака, Џаферовић призива странце да реагују

Извор: Независне новине

У Сарајеву је одржана сједница Предсједништва БИХ на коју је дошао и Милорад Додик, српски члан ове институције БиХ.

Након што је сједница завршена, новинарима се обратио Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ, који је рекао да је Додик гласао против свих тачака дневног реда и против тачака које се односе на вањску политику и одбрану.

“Ради се о очигледној блокади институције Предсједништва БиХ. Нисмо могли рјешити ни процес давања агремана амбасдадорима које су друге државе именовале, тако да је угрожена стабилност БиХ. Осим што је блокада, то је и злоупотреба јер нико од нас није биран да се тако понаша, него да извршавамо своја уставна рјешења. Сад смо у ситуацији када треба да реагује међународни механизам, јер сад смо у блокади. Мислим да је пут да се сви у БиХ придржавамао постојећих рјешења, да не узимамо од Дејтона само што нам одговара, јер доводимо у питање и ентитете”, рекао је Џаферовић и поручио да сви добро пазе на равнотежу јер онај ко је ремети биће у позицији да угрози оно за што се бори.

Поручио је да је високи представник Kристијан Шмит легалан и легитиман и око тога нема расправе.

“Ту тему намећу они који би да нема високог представника у БиХ. То желе они који блокирају државу и који желе реализовати своје антидејтонске поклитике”, рекао је Џаферовић.

Filter 2019