Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /latinica

Dodik: Ne prihvatamo nametnuta rješenja, potreban dogovor

Izvor: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da Republika Srpska ne prihvata nametnuta rješenja, te da se zalaže za rješavanje pitanja unutrašnjim dijalogom.

– Ne vjerujemo da stranci mogu da uvedu red u zemlji, vjerujemo samo u unutrašnji dogovor – rekao je Dodik i dodao da za “BiH nije dobro da se pojavljuje lažni visoki predstavnik”.

Dodik je istakao da Srpska ne može da prihvati da neizabrani stranac donosi zakone, te da vjeruje samo u dijalog i dogovor, ističući da svako rješenje, uključujući i disoluciju, mora biti mirno.

Dodik kaže da više vjeruje saradnji sa Erdoganom nego “nekim propalim nastojanjima da se nametnu rješenja”.

– Vjerujem, da je Turska bila više uključena u priču o visokom predstavniku, da se ovakva lakrdija sa imenovanjem ne bi desila – rekao je Dodik, dodajući da je uvjeren da Erdogan razumije situaciju, jer se, kako kaže, pokazao kao čovjek koji sluša sve strane u BiH.

Dodik je rekao da je uvijek velika stvar kada veliki državnik i političar poput Erdogan boravi u BiH.

– Meni je drago što što već duže vrijeme razgovaramo o važnim pitanjima i osjećam blagonaklonost koju nam ukazuje u vidu pomoći, za ekonomski razvoj, za razvoj infrastrukture, o čemu u kontinuitetu razgovaramo – naglasio je on.

Dodik je izrazio nadu da će vrlo brzo doći do razgovora o detaljima u vezi sa izgradnjom auto-puta Sarajevo-Beograd.

– Svakako računamo na stav prijatelja u tom pogledu – rekao je on.

Dodik je rekao da su detalji uvijek problem, te je izrazio uvjerenje da ekonomija BiH može izdražati uslove koji su neuobičajeni u komercijalnom smislu.

Dodao je da razgovori o detaljima moraju otpočeti i da se precizira na koji način će se krenuti sa izgradnjom auto-puta.

– To jeste veliki, istorijski, infrastrukturni projekat i rezultat volje i želje predsjednika Erdogana da podrži razvoj i povezivanje na Balkanu – rekao je Dodik.

Filter 2019