Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Да ли ће због суше доћи до поскупљења?

Извор: РТРС

Да ли ће због суше бити већа цијена хране? Пољопривредници кажу да су угрожене све пољопривредне културе. Највећу штету претрпјеће кукуруз, који је и најзаступљенији на пољима. Очекује се да ће и храна из увоза бити скупља.

Умањени приноси и квалитет рода сигурно ће се одразити на цијену пољопривредних производа у Српској. Највише трпе ратарске културе, соја и кукуруз.

Бијељински “Нови Житопромет” ускладиштио је 10.000 тона пшенице од домаћих произвођача и 2.000 тона увезених из Србије и Мађарске. Кажу да ће имати довољне количине брашна и мекиња, и да несташице неће бити, али какве ће бити цијене – не могу да предвиде.

Економски стручњаци предвиђају да ће цијене житарица расти, а све зависи од свјетског тржишта и берзе.

Грађани већ страхују од поскупљења животних намирница.

У сушним, врелим љетима каква се очекују и наредних година без система за наводњавање не може се замислити пољопривредна производња. У системе за наводњавање Влада је у посљедњих осам година уложила 42 и по милиона марака и подигла их на 7.000 хектара.

– Такође имамо и осигурање усјева. Сваки произвођач који осигура усјев од суше има 50 одсто премије коју плаћа Министарство. Ми никада нећемо моћи да намиримо те штете од суше али можемо да те штете предуприједимо кроз изградњу система за наводњавање и осигурање усјева – истакао је министар пољопривреде Борис Пашалић.

Из Удружења потрошача наводе да су поскупљења неминовна не само због суше, него и повећања цијена репроматеријала и горива.

Filter 2019