Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /латиница

Дачић открио “тајну”: Талибани три пута били у Београду

Извор: Бета

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да су у Београду прије неколико година организовани мировни преговори између власти Авганистана и талибана.

Он је истакао да је то било у вријеме када је био министар спољних послова Србије, а разговори су организовани по дозволи предсједника Србије Александра Вучића. Дачић је објаснио да се о овоме први пут јавно говори, јер је такав био договор.

– Три пута су долазили, ја сам им био домаћин, на видео вези је био актуелни предсједник Авганистана. Овдје су били представници Савјета за мир Авганистана и неки представници талибана, односно њихових фракција. Овдје су разговарали три пута, али касније су то преузеле велике силе кад су видјеле да ми то радимо – рекле су ‘ми ћемо то да урадимо у Дохи, у Катару’. Резултат се види – казао је Дачић за ТВ Пинк.

Како је рекао, Србија се није мијешала у те преговоре, “атмосфера је била коректна и заједничка је оцјена била да у то вријеме постигнут напредак, проглашено је примирје”.

Он је рекао да је Србија као домаћин тих мировних преговора себи направила добру причу са Авганистаном, у смислу да јој је захвална и једна и друга страна”.

– До данас нисам никад нигдје причао о томе, јер смо се договорили да то буде тајна, односно да се не објављује да се не би рушили преговори – рекао је Дачић.

Говорећи о дешавању у Авганистану он је рекао да Србија “нема разлога да сматра да је прошли режим био бољи према њима него што ће бити неки нови”.

Дачић је рекао да је под доминацијом Америке “марионетски режим” у Кабулу међу првима признао Косово као независно, јер им је то био “домаћи задатак” и питање је да ли би то урадио неки други тамошњи режим.

– Западна хемисфера је доживјела шамар у Авганистану, нису очекивали да се све ово деси, ово што гледамо – рекао је Дачић.

Такође је рекао да је у Авганистану, у присуству НАТО снага, сто пута повећана производња хероина, наводећи да се, између осталог, тако финансира талибански покрет.

Filter 2019