Sun. Sep 19, 2021
ћирилица /latinica

Goranu Vračaru pripala književna nagrada ”Šušnjar”

Izvor: kozarski.com

Književna nagrada “Šušnjar” ove godine uručena je Goranu Vračaru, piscu iz Istočnog Sarajeva, za knjigu poezije “Kad đavo krvi zaželi”. Za njega je to, kaže, ogromna čast iz više razloga, ali prije svega jer je ova nagrada svojevrstan pomen na preko 5.500 žrtava ustaškog pokolja koji se na Ilindan 1941. odigrao na ovim prostorima.

– Ponosan sam i zato jer su prethodni laureati velika pjesnička imena. Naravno da se ponosim što sam stao u taj red, da kažem velikih, pa sam i ja veliki. Što se tiče moje poezije, vidjećemo. U stvari, neću ja vidjeti, pošto se pjesnici uglavnom potvrde tek kad umru – kaže Vračar.

Odluka žirije bila je jednoglasna, i nije bilo dileme da je Vračarevo pero napisalo najbolju knjigu koja je prispjela na konkurs. Jer je rat opjevao na iskren način upravo zato jer je rat doživio ondje gdje se najbolje vidi njegova krvava suština, na prvoj liniji.

Književni susreti „Šušnjar“ održavaju se u znak sjećanja na preko 5.500 ubijenih Srba, Jevreja i Roma, na Ilindan, 1941. godine, u selu Kruhari i okolnim mjestima u opštini Sanski Most.

Filter 2019