Wed. Oct 20, 2021
ћирилица /латиница

Горану Врачару припала књижевна награда ”Шушњар”

Извор: kozarski.com

Kњижевна награда “Шушњар” ове године уручена је Горану Врачару, писцу из Источног Сарајева, за књигу поезије “Kад ђаво крви зажели”. За њега је то, каже, огромна част из више разлога, али прије свега јер је ова награда својеврстан помен на преко 5.500 жртава усташког покоља који се на Илиндан 1941. одиграо на овим просторима.

– Поносан сам и зато јер су претходни лауреати велика пјесничка имена. Наравно да се поносим што сам стао у тај ред, да кажем великих, па сам и ја велики. Што се тиче моје поезије, видјећемо. У ствари, нећу ја видјети, пошто се пјесници углавном потврде тек кад умру – каже Врачар.

Одлука жирије била је једногласна, и није било дилеме да је Врачарево перо написало најбољу књигу која је приспјела на конкурс. Јер је рат опјевао на искрен начин управо зато јер је рат доживио ондје гдје се најбоље види његова крвава суштина, на првој линији.

Kњижевни сусрети „Шушњар“ одржавају се у знак сјећања на преко 5.500 убијених Срба, Јевреја и Рома, на Илиндан, 1941. године, у селу Kрухари и околним мјестима у општини Сански Мост.

Filter 2019