Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /latinica

Gašenjem Mofasa Istočno Sarajevo ostaje bez metalske industrije

Izvor: RTRS

Preduzeće Mofas iz Istočnog Sarajeva je pred stečajem, a sudbina 60 radnika dovedena u pitanje.

Radnici najavljuju protest početkom naredne sedmice ako do tada ne dobiju garancije kako od većinskih, privatnih vlasnika tako i od Vlade Republike Srpske, koja ima 49 odsto udjela u vlasništvu, da će preduzeće opstati.

Podršku radnicima dao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Nezvanično, Vlada će na današnjoj sjednici razmatrati probleme u tom preduzeću.

Kapija preduzeća Mofas iz Istočnog Sarajeva danima je zatvorena, pogoni su prazni, radnici mjesecima ne rade. Plate kasne, budućnost fabrike i njene imovine je neizvjesna.

Miljan Radonja, inženjer u Mofasu, rekao je da od septembra 2018. godine nisu uplaćivani doprinosi, a posljednju platu tj. pola plate dobili su za maj ove godine.

Odgovornost za sunovrat Mofasa, nasljednika nekadašnjeg privrednog giganta Famosa, je na većinskim vlasnicima preduzeća, Šefiku Husakoviću privredniku iz FBiH i njemačkom biznismenu Otu Dirku.

– Prvo su tražili brzu likvidaciju, a nakon toga stečaj koji je možda i pokrenut – mi nemamo informacije. Kako preduprediti taj stečaj, šta učiniti? Mi i dalje apelujemo na Vladu da pokuša da se dogovori sa privatnim vlasnicima, a ako oni ne žele da rade da Vlada, ako ima interes, otkupi njihov dio kapitala i da mi dođemo na naša radna mjesta i da radimio – kaže Radonja.

Nezvanično, direktor Mofasa Milivoje Gutalj sutra će nadležnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu predati dokumentaciju za pokretanje stečaja. Radnici su već protestovali i opet će, jer budućnost preduzeće nije u stečaju, već u nastavku proizvodnje zupčastih i rezervnih dijelova za kamionski program na evropskom tržištu.

Zoran Lazarević, predsjednik Sidnikalne organizacije Mofasa, kaže da su radnici najavili još jedan protesni skup, a u ponedjeljak očekuju i radnike Famosa koji su 2015. godine ostali bez posla.

Podrška radnicima u nastojanju da održe preduzeće i proizvodnju stigla je od gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića koji ističe da se vrijednost imovine preduzeća – zemljišta, pogona, mašina, procjenjuje na 20 miliona maraka, dok dugovanja Mofasa nisu veća od tri miliona.

Ćosić smatra da ovo preduzeće ima budućnost, a Grad će u potpunosti podržati 60 radnika Mofasa, jer bi njegovim  gašenjem područje Istočnog Sarajeva ostalo bez metalske industrije.

– Trenutno imamo narudžbi u vrijednosti od 1,4 miliona evra, ali mi nemamo novca da kupimo repromaterijal – kaže Radonja.

Većinski vlasnici Šefik Husaković i Oto Dirk sa 51 odsto i predstavnici Vlade Republike Srpske koja ima 49 procenata udjela u Mofasu, dvije godine nisu održali zajedničku skupštinu. U resornom ministarstvu kažu da su vlasnici privatnog kapitala nekoperativni. S druge strane Husaković, kako saznajemo, odbija sastanak sa direktorom, radnicima i predstavnikom 49 odsto kapitala u Istočnom Sarajevu i bilo gdje na teritoriji Republike Srpske zbog, kako kaže, “bezbjednosnih” razloga.

Filter 2019