Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /латиница

Гашењем Мофаса Источно Сарајево остаје без металске индустрије

Извор: РТРС

Предузеће Мофас из Источног Сарајева је пред стечајем, а судбина 60 радника доведена у питање.

Радници најављују протест почетком наредне седмице ако до тада не добију гаранције како од већинских, приватних власника тако и од Владе Републике Српске, која има 49 одсто удјела у власништву, да ће предузеће опстати.

Подршку радницима дао је и градоначелник Источног Сарајева. Незванично, Влада ће на данашњој сједници разматрати проблеме у том предузећу.

Капија предузећа Мофас из Источног Сарајева данима је затворена, погони су празни, радници мјесецима не раде. Плате касне, будућност фабрике и њене имовине је неизвјесна.

Миљан Радоња, инжењер у Мофасу, рекао је да од септембра 2018. године нису уплаћивани доприноси, а посљедњу плату тј. пола плате добили су за мај ове године.

Одговорност за суноврат Мофаса, насљедника некадашњег привредног гиганта Фамоса, је на већинским власницима предузећа, Шефику Хусаковићу привреднику из ФБиХ и њемачком бизнисмену Оту Дирку.

– Прво су тражили брзу ликвидацију, а након тога стечај који је можда и покренут – ми немамо информације. Како предупредити тај стечај, шта учинити? Ми и даље апелујемо на Владу да покуша да се договори са приватним власницима, а ако они не желе да раде да Влада, ако има интерес, откупи њихов дио капитала и да ми дођемо на наша радна мјеста и да радимио – каже Радоња.

Незванично, директор Мофаса Миливоје Гутаљ сутра ће надлежном привредном суду у Источном Сарајеву предати документацију за покретање стечаја. Радници су већ протестовали и опет ће, јер будућност предузеће није у стечају, већ у наставку производње зупчастих и резервних дијелова за камионски програм на европском тржишту.

Зоран Лазаревић, предсједник Сидникалне организације Мофаса, каже да су радници најавили још један протесни скуп, а у понедјељак очекују и раднике Фамоса који су 2015. године остали без посла.

Подршка радницима у настојању да одрже предузеће и производњу стигла је од градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића који истиче да се вриједност имовине предузећа – земљишта, погона, машина, процјењује на 20 милиона марака, док дуговања Мофаса нису већа од три милиона.

Ћосић сматра да ово предузеће има будућност, а Град ће у потпуности подржати 60 радника Мофаса, јер би његовим  гашењем подручје Источног Сарајева остало без металске индустрије.

– Тренутно имамо наруџби у вриједности од 1,4 милиона евра, али ми немамо новца да купимо репроматеријал – каже Радоња.

Већински власници Шефик Хусаковић и Ото Дирк са 51 одсто и представници Владе Републике Српске која има 49 процената удјела у Мофасу, двије године нису одржали заједничку скупштину. У ресорном министарству кажу да су власници приватног капитала некоперативни. С друге стране Хусаковић, како сазнајемо, одбија састанак са директором, радницима и представником 49 одсто капитала у Источном Сарајеву и било гдје на територији Републике Српске због, како каже, “безбједносних” разлога.

Filter 2019