Sat. Oct 23, 2021
ћирилица /латиница

Гаговић: Оснаживање породице и мотивација младих у првом плану

Извор: Срна

Општина Трново у континуитету даје значајна грант средства многобројним невладиним, спортским и културним организацијама и удружењима на подручју ове локалне заједнице, изјавио је Срни начелник општине Драгомир Гаговић.

„Домен рада тих удружења проширили смо новим садржајима, тако да смо путем конкретних пројеката запослили 14 жена са малом дјецом, све с циљем обезбјеђивања услова за нормалан живот и рад у Трнову, као и спречавања одласка наших суграђана, што је изражено у посљедњих седам-осам година“, рекао је Гаговић.

Он је навео да је Општинска управа за 16 домаћинстава, чији се чланови баве пчеларством и другим пољопривредним активностима, укључујући и узгој крупне стоке, обезбиједила грантове у износу од 500 до 1.500 КМ.

„Број уписане дјеце у нашу основну школу смањује се у континуитету тако да смо приморани да четири ученика из села Кијево сваки дан довозимо у школу у Трново, јер ћемо само тако сачувати статус основне школе“, рекао је Гаговић.

Он сматра да ниједна локална заједница, с обзиром на своје капацитете и могућности, не улаже у младост као што је то примјер Трнова.

„Општина Трново склапање брака награђује са 500 КМ, рођење дјетета са 1.000 КМ, упис у први разред основне школе са 500 КМ, уџбеници за све ученике основне школе су бесплатни, превоз свих ученика у средње школе из Трнова у Лукавицу су бесплатни, а бесплатне су и услуге за дјецу у вртићима“, навео је Гаговић.

Према његовим ријечима, обезбијеђене су стипендије за све студенте, па чак и бруцоше, а Општинска управа омогућила је одрађивање приправничког стажа за све студенте који су завршили факултет.

Он је указао на проблем миграција становништва Трнова, као и на високу стопу морталитета, као посљедицу неповољне старосне структуре становништва.

„Ми на подручју Трнова имамо око 320 пензионера и о њима општина води рачуна, а грант за ову популацију износи 10.000 КМ, колико неке локалне заједнице издвајају за својих око 3.000 пензионера“, навео је начелник Трнова.

Гаговић је нагласио да се Трново може поносити својим спортистима, нарочито када је ријеч о џудистима попут браће Бјелица и Дивљан, фудбалерима, кик-боксерима, међу којима су неки учесници и освајачи вриједних међународних одличја.

„Када говоримо о култури, редовно организујемо Петровданске свечаности поводом крсне славе општине, а почетком септембра ћемо имати и Свесрпски сабор изворног народног стваралаштва, затим књижевне вечери посвећене нашем покојном суграђанину књижевнику Радославу Самарџији, а Дом културе води рачуна и о другим културним дешавањима, као и филмским пројекцијама“, навео је Гаговић.

Filter 2019