Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /латиница

Гаговић: Изградња ски-стазе и шестосједа на Јахорини у вриједности 15 милиона марака

Извор: Срна

Највећа инвестиција на подручју општине Трново, вриједности око 15 милиона КМ, у току је на Јахорини гдје, уз помоћ Владе Републике Српске и свесрдну подршку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, “Олимпијски центар” Јахорина гради нову ски-стазу и шестосјед са свим пратећим садржајима, изјавио је данас Срни начелник општине Трново Драгомир Гаговић.

“Ово је први пут у историји да ће се општина Трново наћи на мапи туристичких дестинација Републике Српске”, нагласио је Гаговић и истакао да општина Трново финансијски не учествује у овом грандиозном пројекту.

Према његовим ријечима, изградњом ове ски-инфраструктуре у значајној мјери порашће и вриједност земљишта на Јахорини, као и објеката у изградња чији метар квадратни стамбеног простора већ износи око 2.000 евра.

“Цијену земљишта прошле године подигли смо на 650 КМ по метру квадратном”, подсјетио је Гаговић.

Он сматра да због свега овога, Трново као локална заједница има солидну перспективу јер ће моћи да функционише самостално и да се сврста у ред развијених општина у Републици Српској.

Начелник општине Трново навео је да је на локалитету Обућина баре у току изградња 140 апартмана, а догодине би требало да почне и изградња супер луксузног хотела.

“Нови смјештајни капацитети, уз постојећих око 2.000 лежајева, значајно ће унаприједити туристичку понуду Трнова на подручју олимпијске Јахорине, а очекујемо да то допринесе и бржем развој туризма и обезбиједи ново запошљавање младих из Трнова, те већој цијени некретнина”, рекао је Гаговић.

Он је истакао да Трново располаже и туристичким ресурсима у подножју планине Трескавице, те на излетиштима Казани, и Рајски до, што туризам сврстава у врх привреде ове неразвијене локалне заједнице.

Према његовим ријечима, значајне инвестиције у Трнову се очекују и путем концесија за каменолом, као и прихода од накнада за шуме, те од кориштења вода од хидроцентрала Богатић, Крупац, Подивич.

“У првом полугодишту ове године припремали смо пројектну документацији јер смо били у заостатку око неких планова, али тренутно смо расписали неколико тендера и до краја године планирамо да завршимо један од наших највећих пројеката финансираних из општинског буџета, а то је водовод на Јахорини, вриједан око 900.000 КМ”, рекао је Гаговић.

Он је истакао да ће тако трајно бити ријешено снабдијевање водом подручја Јахорине које припада општини Трново.

Према његовим ријечима, тендер је спроведен и за изградњу дијела саобраћајнице у вриједности од 100.000 КМ, такође на Јахорини.

“У насељу Трново имамо у плану изградњу три локална пута, а вриједност ових радова је око 95.000, затим реконструкцију крова двије зграде. У једној је смјештен МУП, а у другој живе чланови породица погинулих бораца, а осим тога намјеравамо да набавимо минибус за превоз ученика из Кијева у Основну школу у Трнову”, најавио је Гаговић.

Веома значајна активност локалне управе у Трнову, истакао је он, јесте и израда планске и пројектне документације која се односи на нови регулациони план на Јахорини за комплекс од четири хектара, што би требало да буде урађено до краја године.

“Просторно-планску документацију припремамо и за Трново, као и пројекат изградње канализационе мреже у селу Широкари”, додао је начелник Трнова.

Гаговић је изразио оптимизам у погледу будућег развоја Трнова, истичући да ова локална заједница има одличну сарадњу са Владом Републике Српске, градом Источно Сарајево и сусједним општинама.

Filter 2019