Fri. Oct 15, 2021
ћирилица /латиница

Вучић: Прогон Додика не би био спас за БиХ

Извор: Срна

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да не мисли да би био спас ни за БиХ ни за политичку ситуацију у БиХ када би прогонио српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика зато што је рекао шта мисли.

Вучић је, поводом упућеног питања лидера СДА Бакира Изетбеговића Тужилаштву БиХ да ли ће се усудити да крене на Додика, рекао да не може да се мијеша у то шта ће урадити нека институција или неће.

Поводом оптужби Изетбеговића да Србија шири агресивни национализам и да то има утицај на БиХ, Вучић је истакао да не жели да учествује у изборној кампањи Изетбеговића и да Бошњаци кад год им је потребно нападају Србију.

“Нисам приметио да било какве шовинистичке и националистичке изјаве долазе из Србије. Трудимо се да долазе поруке мира, пружене руке и пријатељства према Бошњацима, али када видите да је једини одговор – ви Срби сте геноцидаши, како они то говоре, ви Срби сте зликовци, злочинци, ви Срби увек желите да наставите геноцид, по њима смо ми пет геноцида учинили”, рекао је Вучић данас у Голупцу.

Он је додао да стварно не може да разговара ни о 1875. ни о 1878. години да би неко био задовољан, већ о сарадњи о протоку робе, капитала, људи.

“Сви Бошњаци су добродошли. Ми имамо Бошњаке у Србији и са њима живимо лепо, а могли би да живимо лепше, верујем да ћемо у томе успети, много тога треба да се догоди пред нама, а кривити Србију већ је постало уобичајено”, навео је Вучић.

На оптужбе опозиционих медија да се на случају Душка Корњаче види да Србија штити осумњичене за ратне злочине, Вучић је упитао по ком то закону опозиција хоће да хапси Корњачу и да га изручује.

“По ком закону, по ком уставу да хапсим Србе и да га неком испоручујем? Зашто ви то не урадите? Ја нећу, а осим што нећу немам ни право ни по једном закону Србије”, додао је Вучић.

Када је ријеч о дијалогу са Приштином, Вучић је рекао да ће увијек учествовати у дијалогу и лично отићи, јер мора да ради на обезбјеђењу сигурности за Србе на Космету, али да не види велики смисао разговора са предсједником Владе самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем који је рекао да су Срби починили три геноцида над Албанцима.

Filter 2019