ВСТС пред колапсом

Извор: Глас Српске

Високи судски и тужилачки савјет БиХ (ВСТС) налази се пред потпуним колапсом, а највећу одговорност за то сносе предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија и потпредсједнице Санела Горушановић Бутиган и Биљана Симеуновић.

У пријави против њих троје која је поднесена Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а, између осталог, наводи се да су прекршили Закон о ВСТС-у и правилник, чиме су нарушили углед и нанијели велику штету правосуђу. У пријави се прецизира да је Лагумџија, иако свјестан да у дисциплинском поступку који се води против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић постоји захтјев за изузеће Горушановић Бутиган и за властито изузеће, сазвао и организовао телефонску сједницу ВСТС-а.

– За ту сједницу издао је налог да се укључи, позове и гласа Горушановић Бутиган иако она није могла нити смјела учествовати ни у каквом одлучивању о његовом изузећу. Свјесно игноришући законске и пословничке одредбе, Лагумџија је, с циљем обезбјеђивања кворума за сједницу, свјесно и намјерно у сједницу укључио Горушановић Бутиган иако је против ње постојао индивидуално прецизиран и директан захтјев за изузеће од одлучивања о изузећу Лагумџије – наводи се у дисциплинској пријави.

Пријава против Горушановић Бутиган, наводи се даље, поднесена је због тога што је, иако свјесна да против ње постоји захтјев за изузеће, прихватила да поступа и одлучује по захтјеву за изузеће у дисциплинском предмету против Тадићеве, умјесто да обустави све даље радње у поступку док се не донесе одлука о захтјеву за њено изузеће.

На све ове пропусте који воде ка колапсу ВСТС-а прошле седмице је указао бивши предсједник ове институције Милан Тегелтија, као и сарајевски адвокат Владо Адамовић, бранилац главног тужиоца БиХ Гордане Тадић која је одлуком ВСТС-а разријешена те дужности и премјештена на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

Њих двојица су за “Глас Српске” објаснила да ВСТС није имао кворум за одлучивање о изузећу од 11 чланова зато што укупно пет чланова ВСТС-а није могло да учествује у гласању. Поред њих двојице, такав став је изнио и сарајевски адвокат Ифет Ферагет.

– Тужилац чије изузеће се тражи не може учествовати у доношењу одлуке колегијума о изузећу главног тужиоца па се исти принцип мора примијенити и на чланове дисциплинских комисија у складу са чланом 9. став 1. Пословника ВСТС-а – прецизирао је Ферагет.

Послије свих тих тврдњи о незаконитостима, предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија додатно је долио уље на ватру јер је у понедјељак Махмута Швраку искључио из рада у Другостепеној дисциплинској комисији против Гордане Тадић због, како је навео, скорог истека мандата на мјесту члана ВСТС-а. Лагумџија је рекао да би, у случају да дисциплински поступак не буде завршен прије истека мандата Швраки, све морало бити изведено поново.

– Нови члан Другостепене дисциплинске комисије у којој морају да буду два тужиоца није именован. Прихваћен је захтјев потпредсједника ВСТС-а Биљане Симеуновић за изузеће, Берина Алихоџић била је члан Првостепене дисциплинске комисије, па не може бити у Другостепеној. Тужилац Жељка Радовић изјаснила се да не жели учествовати у раду ВСТС-а у вези са овим дисциплинским поступком. Имајући све у виду, једино могуће рјешење је сачекати попуну чланова ВСТС-а који долазе из реда тужилаца, што ће се десити у септембру – објашњено је из ВСТС-а.

ЕУ прати стање

Из Делегације Европске комисије у БиХ у одговору на питања “Гласа Српске” навели су да не могу коментарисати кривичне или дисциплинске предмете у току, али да прате рад ВСТС-а и његових дисциплинских тијела.

– Дисциплинске притужбе морају бити професионално, благовремено и темељито испитане, а дисциплински поступак мора бити спроведен на поштен и непристрасан начин у свим фазама, укључујући и жалбе. ВСТС има кључну улогу у обезбјеђивању да се сви носиоци правосудних функција у БиХ придржавају највиших етичких стандарда – навели су из ЕУ избјегавајући прецизан одговор на питање у вези са спорним кворумом у ВСТС-у приликом одлучивања у предмету против Гордане Тадић.

Filter 2019