Водовод повећао капацитет: “Војно врело” уведено у систем водоснабдијевања

Извор: Водовод и канализација Источно Сарајево

Комунално предузеће “Водовод и канализација” а.д. Источно Сарајево је окончало радове на увођењу у систем водоснадбијевања бившег “Војног врела” у насељу Топлик. То ће значити додатних 10 литара секундних из резервоара капацитета 100 м3 у систему водоснадбијевања, што је значајна количина воде као подршка постојећем протицају са изворишта “Тилава”.

Користимо прилику да поново упутимо апел за суздржавање од расипања и нерационалног кориштења питке воде. Усљед дужег сушног периода у претходном периоду дошло је до значајног смањења протока на изворишту Тилава одакле се водом снадбијевају општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. Тренутни протицај са изворишта Тилава заједно са извором Топлик може да задовољи рационалну потрошњу воде гледајући на просјечну потрошњу претходних мјесеци. С обзиром на то да временске прогнозе нису оптимистичне можемо очекивати и додатни пад у протицају на изворишту Тилава и смањење количина доступне воде.

Нерационална и недозвољена потрошња, под којом подразумијевамо заливање пољопривредних површина, пуњење базена, прање плочника, а посебно кориштење хидраната, подиже границу потрошње воде значајно изнад количине дотока са изворишта. Просјечна потрошња претходних мјесеци била је око 140 л/с док у посљедње вријеме достиже и до границе од 180 л/с. Усљед тога долази до убрзаног пражњења главног резервоара на филтер постројењу што нас доводи у ситуацију да морамо приступати пригушењу цјевовода како би смањили проток и тиме заштитили мрежу, филтер постројење и уредно снабдијели приоритетне потрошаче (Болницу и Дом здравља). С обзиром на то да се систем водоснабдијевања већином базира на гравитацији, посљедице нерационалне потрошње и изнуђеног пригушења погађа највише насеља на вишим котама и висинске зоне – зоне гравитације који за посљедицу имају смањење дотока и притиска у мрежи (дио насеља Фамос, падински дијелови насеља Војковићи и виши спратови стамбених зграда који у нормалним условима не захтјевају уградњу пумпних постројења).

Због смањеног дотока и притиска у мрежи поједине пумпе не могу да раде и пуне резервоаре, тако да дио II висинске зоне такође остаје повремено без воде и то дио насеља Горњи Которац и насеље Доње Младице III. Наше екипе 24 часа дневно раде како би одржали систем водоснабдијевања стабилним.

Екипе ВиК-а ће у сарадњи са комуналном полицијом обилазити терен и у складу са прописима који регулишу нерационалну потрошњу предузимати прописане мјере које подразумијевају, између осталог, и искључење са мреже и одређене трошкове. Молимо грађане да пријаве свако уочено нерационално кориштење воде.

Више од 2 милијарде људи у свијету живи без сигурног приступа питкој води. Ми имамо наш бисер, извориште Тилаву и требамо домаћински и рационално да се односимо према њој.

Не расипајмо питку воду како би омогућили и другима да је имају у довољним количинама. Сваки дан и у свакој прилици, посебно у ванредним околностима какав је овај дуги сушни период. Брига о води је наша заједничка одговорност. До нас је, будимо одговорни и солидарни . Чувајмо наше благо и за будуће генерације

Filter 2019