Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Влада: Укључени смо у рјешавање проблема МОФАС-а

Извор: РТРС

Влада Републике Српске и Министарство привреде и предузетништва Републике Српске интензивно су укључени у рјешавање проблема у пословању привредног друштва МОФАС из Источног Сарајева и  у континуитету су на располагању руководству и представницима синдиката радника овог привредног друштва.

Из Министарства привреде и предузетништва подсјећају да је, с тим у вези, Влада на сједници од 12. августа разматрала информацију о тренутном стању у привредном друштву МОФАС и усвојила закључак којим исказује јасну и недвосмислену подршку радницима и залагање за очување производње и опстанак овог привредног друштва, уз очекивања да ће власници већинског капитала предузети адекватне активности и одговорност.

Истим закључком Влада је задужила Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Министарство финансија да, заједно са Министарством привреде и предузетништва, анализирају и изнађу адекватна законска рјешења кроз Програм социјалног збрињавања радника.

У склопу реализације овог закључка 20. августа је одржан састанак којем су, уз представнике ових министарстава, присуствовали представници Пореске управе Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке Српске и синдиката радника привредног друштва МОФАС.

Састанак је одржан с циљем представљања Програма социјалног збрињавања радника, те је од представника синдиката затражено да доставе детаљну аналитичку структуру радника као што су радни стаж, старосна структура и слично, док је од присутних представника институција затражено да у наредном периоду доставе све податке потребне за реализацију програма, истиче се у саопштењу.

Влада сматра потпуно неразумљивим поједине медијске иступе, који неће допринијети рјешавању проблема, већ представљају само манипулације пласиране у дневнополитичке сврхе, наведено је у саопштењу Министарства.

Из Министарства истичу да Влада Републике Српске није у директном сувласничком односу са МОФАС-ом и не може да спријечи одлуке већинских власника, укључујући и ону о покретању стечаја над овим привредним друштвом.

– Према информацијама којима располажемо, власници приватног капитала су код Привредног суда у Источном Сарајеву 16. августа поднијели захтјев за стечај, уз тражење да Влада Републике Српске уплати и средства за вођење стечајног поступка – наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је Влада Српске и раније излазила у сусрет овом привредном друштву с циљем помоћи радницима, те да су у два наврата уплаћена финансијска средства, а у складу са законом привредном друштву омогућено је одгођено плаћање доспјелих пореских обавеза.

– С друге стране, већински власници МОФАС-а су се од самог почетка понашали некооперативно и игнорисали су директне позиве Владе за комуникацију с циљем изналажења конкретног рјешења, пребацујући тако одговорност и све обавезе према радницима константно на Владу Републике Српке која је и даље отворена за разговор и још једном позива на дијалог, како би се првенствено заштитила права радника – додаје се у саопштењу.

Filter 2019